Op basis van 329 beoordelingen

Olieverf Schilderijen

Wat is olieverf?

Olieverf is een verfsoort, een mengsel van pigment in de vorm van een zeer fijn gekleurd poeder. Als bindmiddel wordt een plantaardige drogende olie gebruikt, veelal lijnolie. Lijnolie wordt gewonnen door het uitpersen van lijnzaad, de zaden van vlas.

Hoe is olieverf te herkennen?

Het klinkt misschien vreemd, maar olieverfschilderij heeft door het gebruik van de olie een bepaalde geur. Schilderijen van acrylverf of aquarel kennen geen (overheersende) geur. De droogtijd van olieverf is lang. Olieverf blijft zijn kleur en consistentie behouden als het droogt.

Bekijk hier alle Olieverf Schilderijen!

Hoe is olieverf ontstaan?

Over het ontstaan van olieverf doen verschillende verhalen de ronde. Volgens het traditionele verhaal heeft Jan van Eijck (ca. 1390-1441) de olieverf uitgevonden. Hij was overigens slechts de eerste die er een reputatie mee opbouwde, door de schittering van zijn kleuren, een resultaat van een gelaagde techniek, gecombineerd met een bijmenging van harsvernis in de bovenste lagen.

Wanneer werd olieverf voor het eerst gebruikt?

Olieverf op lijnoliebasis is ontwikkeld in de late Middeleeuwen voor decoratieve doeleinden, zoals het beschilderen van wapenschilden. Vanuit de Nederlanden verbreidde de lijnolietechniek in de schilderkunst zich gedurende de 15e eeuw snel over Europa. Tot de 17e eeuw werd meestal op een houten paneel geschilderd. Daarna werd het opgespannen schilderdoek op een spieraam populair. In de vroege 19e eeuw kwam de industriële productie op gang. Allereerst ging de verf in varkensblazen, vervolgens in spuiten en uiteindelijk, vanaf 1841, in tubes.

Marlon Brando - Zenon

Verschil in oude en moderne olieverf?

Het moge duidelijk zijn dat ten opzichte van de huidige olieverven de olieverf in de 14e eeuw van een mindere kwaliteit was. Het procedé is echter nog steeds grotendeels gelijk aan dat in de 15e eeuw. Pigment wordt gewreven (tot kleine deeltjes gemalen en vermengd) met lijnolie, afkomstig uit vlas.

Tegenwoordig gebeurt dat wrijven allemaal mechanisch en zijn de processen geoptimaliseerd om het resultaat zo goed mogelijk te laten zijn. Per soort pigment kan het proces en de toegevoegde hoeveelheid olie zelfs variëren.

 

Verschil met acryl verf?

Een bijzondere eigenschap van olieverf is dat het langzaam droogt. Dat vindt zijn oorzaak in het pigment dat gemengd is met de olie. Het kan wel enkele weken duren voordat een dikke klodder verf helemaal droog is. Daarin verschilt olieverf sterk van acrylverf. De eigenschap van acrylverf is juist dat die heel snel droogt.

Voordeel van olieverf?

Bob Marley - Zenon

De populariteit heeft de olieverftechniek te danken aan de lange droogtijd. Het grote voordeel van olieverf is dat het schilderij dagenlang bewerkt kan worden. De schilder heeft zo de tijd alle kleurovergangen exact op zijn denkbeelden te laten aansluiten. Vergissingen kunnen met een eenvoudige handbeweging uitgewist worden.

Schilderij kopen bij Kunstvoorjou.nl

De schilderijen in onze galerie zijn allemaal geschilderd door zeer getalenteerde Europese kunstenaars. Wij verkopen alleen originele schilderijen van de kunstenaar zelf. Zoek je schilderijen in een bepaalde kleur of formaat gebruik dan de filters aan de rechterkant van de schilderij pagina. Gebruik de tool 'Voorbeeld in mijn interieur om het schilderij van je keuze in een foto van je interieur te plaatsen.

Onze kunstenaars gebruiken een milieuvriendelijke op water gebaseerde innovatieve acrylverf die de uitstraling heeft van olieverf maar de voordelen van acrylverf. Deze acrylverf is van hoge kwaliteit en de kleuren komen dus prachtig tot uiting.

Bekijk hier alle Olieverf Schilderijen!