• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Moderne kunst

Wat is moderne kunst?

Onder moderne kunst wordt de periode van expressionisme (1905-1940) tot minimal art (1965) verstaan. Het modernisme is een brede beweging die alle avant-gardistische ‘ismen’ van de eerste helft van de 20e eeuw beslaat. Hoewel verschillende modernismen vaak onverenigbaar (en soms tegenstrijdig) zijn, verwerpen ze allemaal de overheersing van het naturalisme en academisme ten gunste van experimentele kunst. De gemeenschappelijke trend is om antwoorden te zoeken op fundamentele vragen over de aard en van de kunst en het leven.

schilderij 'Feeling Awake' van Buttner

Modernisten twisten met elkaar wat kunst moest behandelen: emoties en gemoedstoestanden (expressionisme), spirituele orde (neoclassicisme), sociale functies (constructivisme), het onderbewustzijn (surrealisme), de aard van de weergave (kubisme) of de sociale rol van de kunst in een kapitalistische burgerlijke maatschappij (dadaïsme). Veel van deze stromingen overlappen elkaar. Kunst werd steeds meer een middel om de waarheid te ontdekken: een bijzondere, moderne waarheid (futurisme) of een universele waarheid (suprematisme).

Bekijk hier alle Moderne Schilderijen

 

Modern Drieluik schilderij 'Stormy Weather' van Ines 
 

Welke stromingen in moderne kunst zijn te onderkennen?

In de moderne kunst zijn tal van stromingen te onderkennen. Belangrijke stromingen in de Moderne Tijd waren kubisme, abstracte kunst, pop art en surrealisme. Modernisme uitte zich zowel in de schilderkunst als in de beeldhouwkunst. De drang om te experimenteren en het scheppen van een grotere afstand tussen het kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid typeert de moderne kunst. Dit uit zich bijvoorbeeld door een verregaande abstractie of de nadruk op het kunstwerk als idee.

slaapkamer met schilderij 'Liquid Gold' van Buttner

Abstracte kunst is een richting binnen de moderne kunst waarin juist niet wordt geprobeerd om objecten uit de natuurlijke wereld exact weer te geven. Vormen en kleuren drukken iets uit door hun intensiteit en contrast. De kunst die sinds de jaren 60 gemaakt wordt, wordt meestal aangeduid met hedendaagse kunst. Kunst van jonge, veelbelovende of nog niet gevestigde kunstenaars noemt men ook actuele kunst. In diverse musea over de hele wereld wordt de moderne schilderkunst tentoongesteld.

Welke schilders verwierven bekendheid ten tijde van de moderne kunst?

Belangrijke beïnvloeders van de moderne kunst zijn onder meer Wassily Kandinsky, Pablo Picasso en Salvador Dali.

De schilderstijl van Wassily Kandinsky behoort tot het expressionisme. Kandinsky was een van de schilders die vorm en filosofische ondergrond gaf aan de abstracte kunst in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Hij richtte een kunstenaarsvereniging op, genoemd naar zijn ‘ruiter-schilderij’: Der Blaue Reiter.

Het kubisme maakt gebruik van verschuivende standpunten. Kubisten, zoals Pablo Picasso, maakten geen onderscheid tussen driedimensionale vormen die naar de kijker toe moeten buigen en vormen die van de kijker af moeten buigen. Ze maakten vormen simpelweg vlak en vermenigvuldigen ze op het doek. Het resultaat bestond vaak uit platte oppervlakken met veel patronen.

schilderij 'Illusions' van Ines

In het surrealisme staat het onderbewustzijn centraal. Met name Salvador Dali introduceerde droombeelden in zijn schilderijen met dezelfde aandacht voor details als de realistische schilderijen. Zijn stijl geeft treffend de bizarre sfeer van droomervaringen weer.

Moderne kunst kopen

Modern Schilderij 'She' van Sacha

De moderne schilderijen in onze galerie zijn allemaal geschilderd door zeer getalenteerde Europese kunstenaars. Wij verkopen alleen originele schilderijen van de kunstenaar zelf. Zoek je moderne schilderijen in een bepaalde kleur, formaat of thema gebruik dan de filters aan de rechterkant van de pagina.

Wil je een schilderij kopen maar vind je het moeilijk om te kiezen? Gebruik dan de mogelijkheid om het schilderij in je eigen interieur te plaatsen in 3 makkelijke stappen, klik op de knop 'Voorbeeld in je interieur' bij het schilderij van je keuze. 

Je vindt bij Kunstvoorjou.nl een ruime collectie bijzondere moderne kunst. We hebben verschillende veilige betaalmogelijkheden, je schilderij wordt gratis bij je thuisbezorgd en uiteraard heb je als consument 14 dagen bedenktijd!

Bekijk hier alle Moderne Schilderijen