Op basis van 319 beoordelingen

Mixed Media kunst

Wat is Mixed media kunst?

Mixed media, ofwel gemengde techniek, is een begrip uit de beeldende kunst. Mixed media verwijst naar een kunstwerk, dat gemaakt is met meer dan één materiaal. Het is een schilderkunstige techniek. Een kunstvorm die ernaar streeft om verschillende kunstmedia in een logische of onlogische samenhang te brengen. Bijvoorbeeld: een schilderij dat bestaat uit verf, crêpepapier, touw, zand, inkt, kranten gedroogde bladeren of takken. Het gemeenschappelijk gebruik van mixed media was een belangrijke trend in de evolutie van de kunst in de 20e eeuw.

Bekijk hier alle Mixed Media Schilderijen!

Oh No - BenjaminWelke vormen van Mixed media zijn er?

Een collage als vorm van mixed media, waarin verschillende items worden gecombineerd in een enkele samenstelling, was een van de belangrijkste stappen in de ontwikkeling van de moderne kunst. Kunstcritici geven aan dat de oorsprong van een collage in het werk van o.a. Pablo Picasso is te plaatsen (‘Guitar’ ca. 1913).

Verder heeft bij gemengde techniek de combinatie van olieverf, acrylverf en aquarel in één werk zich ontwikkeld tot een gangbaar gebruik onder schilders. Evenals het mengen van traditionele technieken (w.o. lithografie) met digitale druk en fotografie. Ook de combinatie van tekening met schilderkunst, is een andere veel voorkomende vorm van mixed media kunst. Daarnaast bestaat een moderne digitale variant van mixed media. Hierbij worden componenten van foto's met behulp van de computer bij elkaar gebracht.

 

 

 

 

Hoe wordt een Mixed media kunstwerk opgebouwd?

Bij het creëren van een kunstwerk met gemengde techniek, is het voor een kunstenaar belangrijk de juiste materialen en de juiste procedures te kiezen. Er moet voldoende droogtijd in acht genomen worden tussen het aanbrengen van de lagen van het werk om tot een stevig en samenhangend geheel te komen. Olieverf moet bijvoorbeeld lang genoeg drogen, voordat een kunstenaar met lijm een collage erop  kan maken. Een vuistregel binnen de gemengde techniek is: start niet met olieverf als ondergrond, omdat deze verf moeilijk lijm dan wel aquarel of acrylverf kan verdragen.

Voor de opbouw van een schilderij en bij het toepassen 2 Square To The Sun West - Benjaminvan de verschillende schildertechnieken zijn allerlei hulpmaterialen te gebruiken, zoals verfrollers, structuurkammen en palletmessen. Ook zijn meer huishoudelijke voorwerpen te gebruiken die voor structuur kunnen zorgen, zoals satéprikkers, een haarkam, een tandenborstel en zand.

Mixed media wordt ook wel intuïtief schilderen genoemd. Het geeft de kunstenaar vrijheid om te experimenteren. Het kunstwerk wordt letterlijk opgebouwd met behulp van verschillende technieken. 

Bekijk hier alle Mixed Media Schilderijen!