• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Canvas Schilderijen

Schilderijen op canvas

Canvas is de algemene naam voor alle soorten textiel waarop geschilderd kan worden. Modern canvas wordt meestal gemaakt van polyester en/of katoendraden. Het natuurlijke materiaal katoen wordt meestal gebleekt, hoe meer polyester er doorgeweven wordt hoe egaler het canvas wordt. Er bestaan canvassoorten die een bruine achterkant hebben. Het moet het canvas een meer authentiek karakter geven, de bruine kleur komt door de ongebleekte katoen. Soms wordt zelfs bruine verf toegepast om dit effect te bereiken. Canvas wordt meestal van een coating voorzien. Met als doel om de canvas ondoordringbaar te maken voor verf, zodat de achterkant niet meegekleurd wordt. Maar ook om een goede hechting van de verf te bewerkstelligen.

schilderij 'Illusions' in het atelier van Ines

Bekijk hier alle Schilderijen!

In een hobbywinkel zijn kant-en-klare op een spieraam opgespannen canvas doeken te koop in allerlei maten. Een goedkoop alternatief zijn kartonnnen panelen die beplakt zijn met linnen of katoen. Beroeps kunstenaars kopen canvas per strekkende meter en spannen het zelf op een spieraam afhankelijk van hun behoefte. Hiervoor gebruiken ze meestal een speciale doektang en zetten het doek aan de achterkant vast met roestvrije nietjes of nagels.  

Voordelen van canvas

De meeste kunstenaars hebben een voorkeur voor canvas ondergrond omdat het schilderen erg prettig is. Het canvas doek veert namelijk mee met de kwast, penseel of schildersmes en voelt daardoor niet zo stug aan. Een ander voordeel is het feit dat een canvas schilderij licht is. Dat is handig bij het schilderen, maar ook bij het vervoer van het schilderij en bij het ophangen van het schilderij. Bij het schilderen op canvasdoek blijft de weefselstructuur door de verflagen zichtbaar, als er niet te dikke lagen verf zijn gebruikt. Hierdoor worden de contouren van het schilderij zachter. 

schilderij 'Atlantis Gold' van Buttner

Geschiedenis van canvas

De eerste canvas schilderijen verschenen tijdens de Renaissance-periode. Het oudste bekende canvas schilderij is het Franse schilderij 'Madonna met de engelen' uit 1410. Het begrip canvas uit vroegere perioden moet je heel ruim nemen, Van Gogh schilderde bijvoorbeeld veel van zijn beste werken op oude aardappelzakken!

Onderhoud canvas schilderijen

Bij de meeste canvas schilderijen, waarbij acryl of olieverf gebruikt is, kan je stof en lichte vervuiling met een vochtig doekje verwijderen. Bij zwaardere vervuiling, bij duurdere schilderijen, met rookaanslag, vlekken of waterschade is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Het is niet aan te raden om schilderijen in vochtige ruimtes te hangen of op vochtige muren. De houten spieramen zijn gevoelig voor vocht en kunnen kromtrekken. Ook kun je een schilderij beter niet in de volle zon hangen. Een schilderij dat scheef op de grond staat in een onregelmatig verwarmde ruimte kan eveneens kromtrekken.

schilderij 'Flanders Fields' van Ines

Als een schilderij nog nieuw is en het hout nog nawerkt, of na transport van een schilderij, kan een houten spieraam krom gaan staan. Meestal is dat op te lossen door de wigjes los te tikken en opnieuw kruislings in te kloppen, of door het schilderij plat te leggen en op de opstaande hoeken iets zwaars te leggen. 

Na verloop van tijd kan opgespannen canvas slap gaan hangen. Dan kan ook gebeuren als het schilderij nieuw is en het frame werkt nog iets na. Door het canvas aan de achterkant van het schilderij met een bloemenspuit flink te bevochtigen trekt het canvas zich meestal weer strak. En anders probeer je het aan te spannen met eerder genoemde manier met de wigjes / spietjes. Lees hier meer over het onderhoud van schilderijen.

schilderij 'Carnival' van Ines

Canvas schilderijen kopen 

De canvas schilderijen in onze webwinkel zijn allemaal geschilderd door zeer getalenteerde Europese kunstenaars. Wij verkopen alleen originele canvas schilderijen van de kunstenaar zelf. Zoek je schilderijen in een bepaalde stijl, kleur of formaat, gebruik dan de filters aan de rechterkant van elke pagina. Wil je een schilderij kopen maar twijfel je nog? Gebruik dan onze handige tool Voorbeeld in je interieur die naast elk schilderij in onze webwinkel te vinden is, en waarmee je in 3 simpele stappen het schilderij van je keuze in een foto van je interieur kunt plaatsen. Lees voor de zekerheid nog even alle blog-artikelen met TIPS over het ophangen van schilderijen. Je schilderij wordt gratis bij je thuisbezorgt.

Bekijk hier alle Schilderijen!