• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Zoete pastels met een frisse bite; moderne interieurs met een vleugje nostalgie

Zoete pastels met een frisse bite; moderne interieurs met een vleugje nostalgie

Je moet er misschien nog even aan wennen, maar we gaan dit jaar meer en meer pastelkleuren terugzien in onze interieurs. Het wordt één van de belangrijke woontrends van 2022.

Fotokunst Under The Volcano van Dirk

We kennen het gebruik van zachte pasteltinten vooral uit Scandinavische interieurs, met witte en vergrijsde muren, lichte houtsoorten en pastelaccenten in de accessoires. Een populaire woonstijl, zeker niet alleen in de Scandinavische landen. De kracht van sober minimalisme, waardering voor de natuur en ambachtelijke materialen en de rustige, vriendelijke, uitstraling maken deze interieurstijl zeer geliefd.   De pasteltrend voor 2022 is juist meer dynamisch. Pastelnuances worden gecombineerd met krachtige neonkleuren, diepbruin en bordeauxrood. Een palet dat herinneringen oproept aan de seventies van de vorige eeuw.

schilderij Gold Vein van Ines

De Scandinavische woonstijl

Met korte zomers en lange, donkere winters hebben de bewoners van Noord-Europa behoefte aan licht en ruimte in hun huizen. Daaruit is een minimalistische woonstijl ontstaan; natuurlijk licht mag zoveel mogelijk binnenstromen en er worden bij voorkeur natuurlijke materialen in huis gebruikt. Het kleurenpalet is licht en sober, aangevuld met een eenvoudig lijnenspel in zwart en wit. Een Scandinavisch interieur heeft een sobere, natuurlijke uitstraling die we in de ‘lage landen’ met veel liefde hebben omarmd.

schilderij Leda van Aleksandra

Zachte pastels met een twist

Het zachte karakter van de Scandinavische woonstijl wordt in 2022 uitgedaagd. Pasteltinten worden niet alleen voor de accessoires gekozen, maar als een groot statement. De vertrouwde basis van wit- en grijstinten op de muren wordt vervangen door wanden geverfd in frisse pastels en ook voor je meubilair is er een ruime keuze in lichte en sprekende pasteltinten. Ik vond het zelf in eerste instantie niet zo’n geslaagde ontwikkeling, vooral als er meer pasteltinten in grote kleurvlakken naast elkaar worden gezet. Inmiddels ben ik ‘om’. De lichte pastelkleuren komen prachtig tot hun recht met speelse en spannende neonkleuren. Diepe kleuren als donkerbruin en bordeauxrood vormen een warme, krachtige tegenhanger voor de ietwat zoete pastels.

Fotokunst Paardenbloem van Dirk

Terug naar de seventies

De inspiratie voor het nieuwe kleurgebruik van pastel is te vinden in de woonstijlen van de 70’er jaren van de vorige eeuw.

Je herinnert je vast nog het bruin en de warme terra-tinten, aangevuld met felle kleuren en grafische motieven. Oudere designklassiekers werden betaalbaar en er kwamen nieuwe bijzondere ontwerpen bij. Je was pas echt ‘modern’ met een zitkuil in je living, corduroy stoffen en hoogpolig tapijt. Deze stijl maakt nu een ware come-back, waarbij we de speelse elementen omarmen en ze toepassen in de verworvenheden van de interieurs van onze 21e eeuw.

Lees ook: Woontrends 2022: Interieurs met de glans van onvolkomenheid

Thera van Assen © 2022