• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Zo is het MONET

Zo is het MONET

Wind in de zeilen. Scherend over de rimpelingen van het wateroppervlak. Voortvarend. Nog meer rimpelingen achterlatend. Overmand door de serene sfeer. Zon, water, boten. Zonder water geen leven. Water is voor veel kunstenaars een inspiratiebron. Vaak omgeven door veel natuurschoon. Nu kennen de Friese wateren vele schone vergezichten. De natuur creëert idyllische plekjes. Ook niet zo ver hiervandaan heb ik een fascinerende impressie ontdekt. Een uitzicht à la het glooiende Limburgse landschap. De kunst van het genieten. Evengoed hebben kunstenaars zelf de beschikking over botanische tuinen met overzeese invloeden. Claude Monet (1840-1926) was zo’n kunstenaar. Hij had bij zijn atelier in Giverny een kleurrijke tuin laten aanleggen. Wat weet u van Claude Monet?

schilderij 'Water Flowers' van Sacha

Vaarwater

Deze zomer bracht ik een bezoek aan de Hoge Veluwe. Een prachtig natuurgebied waarin veel moderne kunst te spotten valt. Tijdens een rondgang door het plaatselijke museum stuitte ik op een toonaangevende impressionist. Claude Monet werd in Parijs geboren. Op zijn vijfde verhuisde hij met zijn familie naar Le Havre. In het begin van zijn twintiger jaren vervulde hij zijn militaire dienstplicht in Algerije. Dë plek waar hij geïnspireerd raakte om landschapsschilderijen te maken.

Monet had zijn land omgevormd tot een grote tuin met een omvangrijke vijver. De fleurige tuin was half in de open lucht. Zijn passie lag bij het buiten schilderen. Zo kon hij op ieder willekeurig moment bij alle weersomstandigheden zijn geliefde thema schilderen. Tevens kon hij het reizen beperken om meer thuis te zijn bij zijn vrouw en kinderen. In rustig vaarwater.

schilderij 'Regatta' van Ines

Waterlelie

Monet gaf op het doek weer wat hij zag. Typisch impressionisme. Het visualiseren van de alledaagse werkelijkheid. Zonder gepsychologiseer. Zonder verwijzing naar de klassieke oudheid. Zonder te refereren naar historische thema's. Zijn fascinatie voor de Japanse houten brug in zijn tuin stak Monet niet onder stoelen of banken. Deze komt in meerdere werken van hem terug. Naast de brug schilderde hij de bomen achter de brug. De weerspiegeling van de bomen en de brug in het water. De wolken in het water. En uiteraard de meest geliefde bloem van Monet. De waterlelie.

Monet had een obsessie voor de waterlelie. Vele creaties onder verschillende licht- en weersomstandigheden die de gevoelige bloem afschilderden. Monet maakte vooral in de laatste 30 jaar van zijn leven zeker 250 olieverfschilderijen met waterlelies. Op de momenten dat Monet de waterlelie niet schilderde verbouwde hij zijn tuin. Daarmee deed hij inspiratie op voor zijn werk. In die tijd werden zijn werken abstracter en minder gedetailleerd, vanwege het slechter worden van zijn zicht. De laatste schilderijen schilderde hij dan ook vanuit zijn geheugen.

schilderij 'Summer Dream' van Ines

Monet re-visited

Het schilderij ‘Summer Dream’ wierp mij terug in de tijd van de impressionisten. Even waarde ik me in de tuin van Monet zelf. Echter zat ik gewoon op een houten bankje langs de vijver in de buurt. Toch was het geen gewone vijver. De vijver was opgesierd met bloeiende waterlelies. De rimpelingen uit het wateroppervlak waren gladgestreken.

Bekijk alle schilderijen van Ines

Bekijk ale schilderijen van Sacha

Walter van Steen © 2021