• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Zichtlijnen en looproutes; waar plaats je wat en hoe?!

Zichtlijnen en looproutes; waar plaats je wat en hoe?!

Het zal niet het eerste zijn wat in je opkomt wanneer je aan de inrichting van je interieur denkt, maar als de zichtlijnen en looproutes in de kamer niet vloeiend zijn heb je hier elke dag last van. Met een zichtlijn wordt het uitzicht vanaf een bepaalde plek bedoeld, een looproute is de beweging van de ene naar de andere plek in de ruimte.

Aan tafel wil je ook graag (een gedeelte van) de zithoek zien en vanuit de keuken wil je zonder obstakels met borden en schalen de eettafel bereiken. Zittend op de bank is het heerlijk om vrijuit naar buiten te kijken én je aandacht te  kunnen richten op het beeldscherm van de tv voor je favoriete programma.

schilderij Reflections van Aleksandra

Een vlekkenplan maken

Om een idee te krijgen wat de zichtlijnen en looproutes in een ruimte zijn, kun je een ruwe schets van bijvoorbeeld de woonkamer maken. Teken de bank, stoelen, eettafel, dressoir, tv, deuren en ramen. Kun je een rechte lijn trekken tussen de bank en de tafel of de bank en de deur?! Als blijkt dat je vooral kronkelige lijnen op je vlekkenplan hebt getekend, dan is het waarschijnlijk een goed idee om de indeling van het meubilair aan te passen. In een huis met vrije looproutes en lange zichtlijnen kom je tot rust en is er bewegingsvrijheid.

Looproutes mogen kort en direct zijn, ze zijn bedoeld om de ruimte effectief in te delen. Zichtlijnen zijn lang en vloeiend, ze bepalen voor een groot deel de sfeer van de ruimte en verbinden kamers met elkaar.

schilderij Landed in the Jungle van Buttner

Zichtlijnen zijn 3D 

Een zichtlijn geeft diepte aan de ruimte. Wil je de lengte van de kamer benadrukken, houd dan de zichtlijnen open en vloeiend, dat zorgt voor een gevoel van ruimte. Een (te) grote ruimte kun je juist verkleinen door de zichtlijnen te doorbreken. Halfhoge ruimtedelers, zoals een lage kast of een grote plant, geven geborgenheid zonder dat het zicht helemaal belemmerd wordt.

De lijn van het binnenvallende licht is een heel bepalende zichtlijn, zowel voor de sfeer van de kamer als voor een functionele en prettige indeling. De zithoek wordt een warme, sfeervolle plek wanneer de zachte avondzon door de ramen stroomt en het vlammenspel in de haard weerkaatst. Het koele, heldere ochtendlicht schijnt op de krant die je ’s morgens vroeg in alle rust, met een kop koffie naast je, leest.

Lijnenspel met kunst 

Het geeft een ruimtelijk gevoel als zichtlijnen ononderbroken zijn, zet daarom meubels in het verlengde of grenzend aan de kijkrichting. Kunst kan op deze denkbeeldige lijn gehangen worden, bijvoorbeeld een groot kunstwerk aan een lange wand die twee kamers verbindt. Je kunt ook een schilderij aan het eind van de zichtlijn plaatsen, waar je oog als vanzelf naartoe getrokken wordt. Als je je kunstwerken mee laat vloeien met de zichtlijnen krijgen ze alle ruimte, hang een schilderij echter niet in een looproute. De looproutes zijn bedoeld om efficiënt en zonder obstakels een afstand te overbruggen en dit zal rustig genieten van je kunstwerk niet ten goede komen.

Thera van Assen © 2019