• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Woontrends 2022: interieurs met de glans van onvolkomenheid

Woontrends 2022: interieurs met de glans van onvolkomenheid

Waardering voor imperfectie en eenvoud, we leren het steeds meer vanuit de Japanse filosofie Wabi Sabi en nemen het mee in de manier waarop we wonen en leven. In het dagelijks leven maken we bewuste keuzes, minderen we consumptie, vinden we rust in de natuur en hebben we thuis meer behoefte aan geborgenheid. In onze interieurs zien we de schoonheid van imperfectie en eenvoud terug in organische vormen, natuurlijke kleuren en materialen.

interieurfoto houtkunst Nana van Aleksandra

Organische vormen

Organische vormen zijn wel het opvallendste kenmerk van de woontrends die passen bij de gedachte dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn. En daar komen mooie woonoplossingen uit voort. Tafels, vloerkleden en spiegels zijn van rechthoekig naar rond en ovaal tot grillige vormen getransformeerd. Kunstobjecten en woonaccessoires volgen en passen naadloos in deze, meer willekeurige, vormentaal.

Hoewel organische vormen een vertaling zijn van de behoefte aan geborgenheid en zachtheid, is het ook praktisch gezien een goede keuze. Een organische vorm vult de ruimte zonder dat er verder veel nodig is, zo kun je meer met minder doen.

interieurfoto schilderij Abandoned Paths van Ines

Imperfectie in je interieur

Het is haast vanzelfsprekend dat hout één van de sprekendste materialen in deze interieurstijl is. Hout voelt zacht, al is het hard. Hout is natuurlijk en ondergaat een prachtig verouderingsproces. Lichte houtsoorten als berken, essen en eiken hebben een natuurlijke eenvoud. Donkere houtsoorten als walnoot en acacia hebben een krachtige, natuurlijke tekening in de nerf.

Muren van baksteen en beton zijn robuust afgewerkt, met kleine beschadigingen of afgebladderd. Het kleurenpalet is een ton sur ton combinatie van natuurlijke kleuren, aangevuld met terracotta tinten. Zwart en wit geven extra pit aan dit zachte kleurenpalet

Accessoires zijn van ambachtelijk handwerk en meer functioneel dan decoratief. We investeren in een handgemaakt keramiek servies met linnen tafelkleden en servetten. Een enkele handgevormde schaal en unica vaas maken de styling van de tafel compleet.

interieurfoto fotokunst Laatste Halte van Dirk Wiersma

Kunst en imperfectie

Kunst voelt zich volledig thuis in de schoonheid van imperfectie. Elke kunstenaar zal het uiterste van zichzelf geven bij het creëren van een kunstwerk. Tegelijkertijd zal elke kunstenaar met een glimlach erkennen dat het gemaakte werk nooit ‘perfect’ is en zal blijven streven naar die perfectie in een volgend kunstwerk.

De quiltontwerpsters uit de 19e eeuw onderkenden dit en brachten met opzet enkele fouten in hun gecompliceerde, schijnbaar perfecte, quiltontwerpen aan. Het niet-perfecte randje kan heel goed door een schilderij of foto worden verbeeld.

Heldere, strakke fotokunst op groot formaat met details uit de natuur of architectuur waarop de tijd zijn sporen heeft achtergelaten. Collagekunstwerken waarbij verschillende technieken in één schilderij gebruikt zijn. Het onderwerp van het kunstwerk terugbrengen tot de essentie door abstracte motieven zonder strakke lijnen en symmetrie. Pure en onregelmatige kunst voegt de harmonieuze disbalans toe, die je interieur de glans van onvolkomenheid geeft.

Lees ook de eerste blog van Thera over de Woontrends voor 2022

Of lees meer over Horizon: de kleurtrends voor 2022