• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Welke maat schilderij?

Welke maat schilderij?

Het kiezen van het juiste formaat schilderij is voor veel mensen een lastige keuze. Is dat schilderij niet te groot maar ook niet te klein? Past het schilderij wel op de plek die ik in gedachte heb? In deze blog een aantal handige weetjes om je keuze te vereenvoudigen.

schilderij 'Golden Field' van Buttner

Breedte van het schilderij

Een handig ezelsbruggetje is (breedte muur x 0,57) = [ideale breedte van het schilderij]. Ook als je een meerluik schilderij of collage wilt ophangen hanteer je deze regel. Dan ben je er zeker van dat de zogenaamde kunst-tot-muur-ratio optimaal is. Echter, hang je het schilderij boven een bank, kast of bed dan zijn er ook andere zaken belangrijk, hierover later,

De ideale hoogte om een schilderij op te hangen is 145 cm vanaf de vloer gemeten tot het midden van het schilderij; het hart, van het schilderij. Dat is de hoogte die musea en galerieën over het algemeen hanteren. Een andere manier is om het hart van het schilderij op ooghoogte te hangen. 

Maar er staan ook meubels in je interieur, er zijn ramen en deuren, grote en kleine muren. Belangrijk om hier bij de keuze van je schilderij rekening mee te houden. Er zijn een aantal basisregels, maar gebruik vooral je eigen gevoel voor verhouding en kijk naar het totaalplaatje!

Schilderij boven de bank

De favoriete plek voor een schilderij is nog steeds boven de bank of sofa. Het schilderij moet dan niet te klein ogen maar ook niet te groot. Er zijn natuurlijk grotere en kleinere banken, en ook de muur waar de bank tegen staat is belangrijk, maar over het algemeen is een minimale maat van 100 cm breed bij een schilderij boven de bank aan te raden.

schilderij 'Golden Oktober' van Ines

Bij een wat langere bank die tegen een lange muur staat is een schilderij van 120 cm of 150 cm breed aan te raden. Zorg in ieder geval dat er voldoende ruimte om het schilderij heen is, zodat het niet te krap oogt. Houdt hiervoor circa 30 tot 40 cm rondom het schilderij aan als richtlijn.

Schilderij boven de tafel

Belangrijk bij een kunstwerk boven een eettafel is, of de tafel in de lengte of in de breedte van de muur staat. Komt het schilderij in de breedte van de eettafel dan is een minimale breedte van 100 cm raadzaam. Groter mag ook maar houdt voldoende ruimte om het schilderij en zet dan niet te veel op de tafel om het niet te druk te maken. Hetzelfde geldt wanneer je een schilderij boven een dressoir, side-table of lage kast wilt hangen.

schilderij 'Northwind' van Buttner

Hangt het schilderij op de kop van de tafel aan de muur, dan is de breedte van de tafel belangrijk. De meeste eettafels zijn 90 cm breed, een schilderij van maximaal 80 cm breed is dan een goede keuze. Iets smaller is misschien beter als het schilderij hoger dan breed is (portretformaat), denk bijvoorbeeld aan 60 cm breed en 80 cm hoog. Een schilderij dat breder is dan de tafel is over het algemeen niet aan te raden.

Schilderij boven je bed

Een schilderij in de slaapkamer wordt steeds vaker toegepast om een eigen sfeer te creëren of om een mooi contrast te vormen. Boven een tweepersoonsbed kies je voor een schilderij van minimaal 120 cm. Verder gelden dezelfde regels als voor een schilderij boven een bank. Je kan kiezen voor een meerluik om een groter formaat te creëren, kijk ook eens bij  XXL schilderijen.

schilderij 'Storyteller' van Ines

Schilderij in de hal

De hal is steeds vaker een favoriete plaats om schilderijen op te hangen. Je komt meteen in een prettige ruimte binnen en je maakt natuurlijk indruk op de visite met een goed gekozen kunstwerk in de hal. Vaak staat er een kastje in de hal waarboven je een schilderij kunt hangen. Een schilderij van 80 x 80 cm is dan een goede keuze. Hang het bijvoorbeeld iets uit het midden en combineer het met passende accessoires op het kastje. In een langere hal is het mooi om meerdere schilderijen naast elkaar te hangen. Kies niet te grote maar ook niet te kleine schilderijen uit. Houdt het eerdergenoemde ezelsbruggetje aan!

interieurfoto schilderij 'Her Colourful Life' van Sacha

Vrijhangend schilderij

Wil je een schilderij ophangen aan een muur waar geen bank, tafel of dressoir staat kies dan voor een groter werk van minimaal 80 cm hoog. In moderne interieurs zie je steeds grotere formaten schilderijen op vrijstaande muren, soms zelfs staand op de grond tegen de muur gezet.

interieurfoto schilderij 'Rainforest' van Buttner

Veelal zie je op een dergelijk plek schilderijen met een portretformaat; hoger dan breed, maar ook een extra smal en hoog schilderij kan een bijzondere uitstraling hebben. Ook is het in deze situatie mooi om passende accessoires in de buurt van het schilderij te plaatsen om het plaatje compleet te maken.

Wees creatief en ga uit van je eigen gevoel. Kom je er niet uit? Gebruik dan de handige tool ‘Voorbeeld in mijn woonkamer’ om te bekijken hoe een schilderij eruitziet in jouw interieur. Je vindt de tool bij elk schilderij onder de Winkelwagen-knop. Past het schilderij niet op de plek die je in gedachten had? Stuur een e-mail en vraag naar de mogelijkheden om het schilderij op maat te laten schilderen.

Kunstvoorjou.nl