• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

WAARDEVOLLE schilderijen

WAARDEVOLLE schilderijen

Schilderijen vertellen een verhaal. Een verhaal om aandachtig naar te luisteren. Hoe u het verhaal beleeft, is persoonlijk. Het gaat vooral om de wijze waarop het u raakt! Kunstwerken roepen een herinnering of gevoel op. De emotionele waarde wordt bepaald door uw waarneming van vormen, kleuren of het ganse tafereel. Of het nu een realistisch portret is of een schilderij met enige abstracte elementen. Of het schilderij u aanspreekt, staat los van de commerciële waarde. Eenmaal betovert, gaat u zich hechten aan het schilderij.

schilderij 'Carnival' van kunstenares Ines

Ik sta bij het ‘meeting point’. Herkenbaar aan de wandelschoenen. Ik neem u mee langs beelden van dieren, dierbaren als ook langs velden en wegen. Haal uw herinneringen op. Volg uw gevoel en geniet.

De waarde van schilderijen

Vandaag ga ik met het openbaar vervoer naar een natuurgebied voor een fikse wandeling. Vanaf het ‘meeting point’ bij het station valt mijn oog op een kantoorpand met ‘Taxateur’ op de gevel. Daar waar de geldelijke waarde van schilderijen kan worden bepaald. Niet zo eenvoudig. Diverse aspecten zijn belangrijk, waarbij soms het ene aspect overheerst, soms het andere. Het spreekt voor zich dat een gesigneerd werk van een beroemde meester meer oplevert dan een werk van een onbekende schilder. Daarnaast spelen grootte, techniek, conditie van het werk en mode een rol.

schilderij 'Regatta' van kunstenares Ines

Modegevoelige thema’s zijn dieren, taferelen en overledenen. Vlak ook zeker de emotionele waarde niet uit. Ik stel voor dat we de geldelijke waarde overlaten aan de taxateurs. Laten wij ons richten op de emotionele waarde van schilderijen. In het spectrum van kunst tot kitsch. Een duur schilderij hoeft immers niet per definitie aan te spreken. Andersom geldt uiteraard ook. Goedkope schilderijen kunnen een grote emotionele waarde hebben.

Associaties in anekdotes

Een man met een hond loopt voorbij. Wat dieren al niet kunnen doen. Ik denk aan mijn overleden hondje van weleer. Mijn trouwe viervoeter. Een guitig koppie gecombineerd met een zacht karakter. En mocht u dan, zoals ik, onverhoopt een schilderij tegenkomen van een hond met een grote gelijkenis … . Wat het doet met mij, dat valt te raden. Pure emotie. Wat doet het met u?

schilderij Nordic Sunlight van Buttner

Ik ben ook dol op vissen. De goudvissen waarvoor ik gezorgd heb, zijn ontelbaar. Ieder met een eigen verhaal. Vorige week nog is een van mijn favoriete goudvissen uit de kom gesprongen. Ik stond stijf van de schrik. Hij verroerde geen vin. Na later blijkt, heeft de vis ruim een uur lang naar adem gehapt op het droge, voordat ik ‘m weer aan het water heb toevertrouwd. Kronkelde zijn staart. Vol ongeloof, maar enorm blij. De vis zwemt weer. Ode aan de goudvis!

Mijn kameraad tref ik bij het ‘meeting point’. We stappen in de bus en vervolgen onze weg. In het buitengebied zien we weilanden aan ons voorbijgaan. Een kudde koeien graast. Ik probeer me te verplaatsen in de belevingswereld van de boer. Het kan niet anders dan dat een band tussen mens en dier wordt opgebouwd. De boer heeft geheid een favoriete koe.

schilderij 'Flanders Fields' van Ines 

Een gevoel dat je pakt

We komen aan op de plaats van bestemming. Een uitgestrekt gebied met een wonderschone natuur. Waar kleurrijke bosschages en weidse gezichten zich afwisselen onder toeziend oog van de hoge bomen die de wind vangen. Een herinnering aan een rustieke plek, waar ik als kind veel geweest ben. Onbetaalbaar. We maken een stevige wandeling en komen tot een conclusie. De waarde van een schilderij bepaal je zelf. Het is een persoonlijke interpretatie. Aandacht voor de kleine dingen des levens, groots in een tastbare herinnering.

Walter van Steen © 2017