• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Verlichting plannen

Verlichting plannen

De kerstversiering is opgeruimd, de kaarsen en sfeerlichtjes blijven nog even staan. Donkere decemberdagen laten we achter ons, januari zal elke dag iets lichter zijn. Als je om je heen kijkt, krijg je waarschijnlijk zin om in huis te gaan veranderen. Een donkere muur naar een lichtere tint, andere kussens en plaids op de bank, misschien een kleine verbouwing om meer ruimte in de keuken te maken en eindelijk de ‘rommelkast’ opruimen.

interieurfoto schilderij Little City van Sacha

Hoewel we in december zoveel mogelijk sfeerverlichting in huis brachten, zal je nu waarschijnlijk aan andere oplossingen denken voor ruimte en sfeer in huis. Toch is verlichting, zowel dag- als kunstlicht, een belangrijke tool om je huis functioneel en sfeervol, praktisch en persoonlijk, te maken.

Daglicht

Onze belangrijkste, en misschien wel mooiste lichtbron, is daglicht dat de kamer binnenstroomt. Lichte transparante raambekleding laat zoveel mogelijk daglicht door en filtert tegelijkertijd het scherpe licht. Laat het licht vrijuit binnenkomen, zet de vensterbank niet te vol, plaats geen hoge meubels vlak bij het raam en snoei eventueel het licht wegnemende groen in de tuin. En nu je toch aan het nadenken bent over verandering, misschien kun je dit jaar een daklicht, extra ramen of openslaande tuindeuren plaatsen.

interieurfoto schilderij Golden Field van Buttner

Daglicht verandert voortdurend van kleur en intensiteit, geeft prachtige lichteffecten en is onmisbaar voor een levendige, gezellige woonruimte.

Kunstlicht

Kunstlicht voegt toe waar daglicht niet kan komen, maar heeft ook een eigen charme.

Deze verlichting breng je aan in stappen:

1)     Basisverlichting doet wat het hoort te doen, het verlicht de kamer op een kalme, neutrale manier zodat je, letterlijk, niet in het donker hoeft te tasten. Een plafondlamp, inbouwspots, hanglamp, met 1 klik van de schakelaar doen ze hun belangrijke, maar tikje saaie werk.

2)     Taakverlichting is een voorwaarde om verschillende activiteiten te kunnen doen, een goed gerichte leeslamp naast de bank of stoel, spots boven het werkblad van de keuken, een bureaulamp op je werkplek. Eén bron van taakverlichting zal gauw hinderlijke schaduwen op je werkzaamheden geven, het is beter om lichtpunten vanuit verschillende standpunten te hebben.

interieurfoto schilderij A Long Day van James

3)     Sfeerverlichting is de meest aantrekkelijke lichtbron. Dimbare accentverlichting, meekleurende ledverlichting, natuurlijk licht van kaarsen en een open haard geven weinig licht, maar enorm veel sfeer. Accentverlichting richt op een subtiele manier extra aandacht op de details, bijvoorbeeld je lievelingsschilderij aan de wand.

Ongemerkte lichtbronnen

Lichteffecten ontstaan omdat lichtstralen worden gereflecteerd. Als dag- of kunstlicht op een glanzend voorwerp valt wordt het gereflecteerd. Lichtstralen worden weerkaatst en er ontstaat meer licht. We kennen het verruimende effect van een spiegel die het opvangende licht optimaal weerkaatst, maar ook voorwerpen van goud, messing of zilver geven prachtige lichtaccenten.

interieurfoto schilderij Riff Wave van Buttner

Een glanzend oppervlak, bijvoorbeeld een (hoog)glans afwerking van een kast of vloer laten een kamer ruimer en lichter lijken. Je kunt ook een kunstwerk kiezen dat licht weerspiegelt of een schilderij met licht- en schaduwaccenten. Licht is een spel en het begin van dit jaar kan een goed moment zijn om het spelen met licht verder te ontdekken.

Thera van Assen © 2021