• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Variatie voor een dynamisch interieur 2

Variatie voor een dynamisch interieur 2

November en december hebben de herfst interieurfoto met schilderij 'Landed in the Jungle' van Buttnergeleidelijk laten overgaan in winter. De eerste winterse dagen doen hun intrede gedaan en geven stad en natuur en mens even eenzelfde witte nuance. Het is een seizoen van rust en verstilling; gelukkig brengen de feestdagen licht en kleur in deze voornamelijk grijze, wat sombere periode.

Een afwisselend interieur begint in de basis

Afwisseling en variatie zorgen voor plezier en energie en zijn bepalende factoren bij een comfortabele inrichting van je huis.

In een prettig interieur kloppen de verhoudingen van de ruimte en wordt de lichtinval optimaal benut. Er wordt gebruik maakt van afwisseling in de architectuur en er zijn verschillende materialen, zoals hout, steen en metaal, gecombineerd. Variatie breng je aan door de details stoffen en accessoires, die passen bij de toegepaste materialen en regelmatig verwisseld kunnen worden.

interieurfoto met schilderij 'Stormy Ocean' van Buttner

Variatie aanbrengen en balans behouden

Kleur, vorm, lijn en structuur kun je inzetten om variatie aan te brengen en toch balans in je inrichting te houden.

1)     Kleur: contrasten in kleur geven je interieur meer diepte. Zwart en wit zijn eigenlijk geen kleuren, maar door zwart én wit in je interieur te laten contrasteren krijg je meer diepte in en versterk je de ruimtelijkheid van de kamer. Je kunt eindeloos met dit contrast spelen, door afwisselend de aandacht op zwart of op wit te leggen en door andere kleuren toe te voegen. Kleuren die dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld zand-, bruin- en grijstinten maken een neutrale basis. Wil je in dit kleurenpalet meer variatie aanbrengen, voeg dan warmrood en oranje, verschillende blauwen of groenen toe.

interieurfoto met schilderij 'White Garden' van Ines

2)     Vorm en lijn: elke ruimte en elk voorwerp in die ruimte bestaat uit lijnen en heeft een vorm. Lijnen zijn recht of gebogen en worden verticaal, horizontaal of diagonaal gebruikt. Variatie breng je aan door de nadruk te leggen op de verticale of op de horizontale lijn en te combineren met gebogen lijnen en diagonalen. Een vorm is rond of hoekig en altijd driedimensionaal. Voeg verschillende vormen samen en zorg voor afwisseling door bijvoorbeeld meerdere ronde vormen en een enkele hoekige vorm bij elkaar te zetten.

3)     Materiaal: elk materiaal heeft een andere structuur, glad of ruw, glanzend of mat, hard of zacht. Materialen met verschillende texturen versterken elkaar. In een interieur met veel steen en metaal zullen wollen kleden en kussens net die warmte toevoegen, waardoor de inrichting comfortabel gaat aanvoelen.

Mix en match voor variatie

Het mixen van materialen en accessoires geeft een ongekende levendigheid aan je inrichting.

Kies bijvoorbeeld voor verschillende eetkamerstoelen aan de eettafel. Of draai het om en plaats verschillende kleuruitvoeringen van dezelfde stoel. Het zijn eenvoudige keuzes die een grote impact hebben op de sfeer van je interieur.

schilderij 'In Good Company 6' van Aleksandra

Combineer met schilderijen, prints en foto’s, je kunt er nooit genoeg van hebben om variatie en dynamiek te creëren. Een schilderij kan kleuren versterken of nadruk leggen op lijnen en vormen. Wanneer je bijvoorbeeld behoefte hebt meer zachte elementen in je kamer, kun je daarop aansluiten door een schilderij met een figuratieve afbeelding op te hangen. Gaat je voorkeur uit naar meer contrast, dan kan een krachtig abstract werk dat effect vergroten.

interieurfoto met schilderij 'Purple Rain' van Buttner

 Lees ook: Variatie voor een dynamisch interieur, deel 1

Thera van Assen © 2017