• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Variatie voor een dynamisch interieur 1

Variatie voor een dynamisch interieur 1

November en december zijn dé maanden om nieuwe items voor je huis te kopen of aan anderen cadeau te geven. Juist in deze laatste,  ‘donkere’, maanden van het jaar willen we meer thuis zijn en genieten van de huiselijke sfeer en warmte. Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar zijn perfecte aanleidingen om online en in de winkel iets nieuws te kopen of op je verlanglijstje te zetten. En met de aanschaf van nieuwe accessoires begin je als vanzelf je inrichting te veranderen. Er komt iets bij, er kan iets weg. Je voegt een nieuwe kleur of vorm toe die de al aanwezige kleuren en vormen beïnvloedt.
 
interieurfoto met schilderij 'Abandoned Paths' van Ines
 

Wat verandert en wat blijft

Nieuwe items een plek geven in je vertrouwde inrichting, kan een spannend en opwindend gevoel geven maar ook juist spanning oproepen. Bepaalde accessoires of kunstwerken kunnen zulke vertrouwde onderdelen van je inrichting zijn, dat het moeilijk is om ze te verwisselen voor iets anders. Toch is het de moeite waard om nieuwe voorwerpen een kans te geven in je huis, juist dan kijk je weer met een frisse blik naar wat er al is.
 

Variatie, niet teveel en niet te weinig

Je kunt je inrichting op een eenvoudige manier aanpassen aan bijvoorbeeld de seizoenen of veranderingen in je leven, zorg er wel voor dat je het aanbrengen van variatie met mate doet. Breng genoeg variatie aan om het effect zichtbaar en voelbaar te maken, maar teveel variatie geeft een rommelige en onsamenhangende sfeer.
 
Je kunt daarbij letten op een aantal elementen: kleur, vorm, lijn, grootte en textuur. In m’n volgende blog zal ik verder ingaan hoe je variatie aanbrengt en balans houdt door deze factoren bewust in te zetten bij het herinrichten van je kamers. Nu wil ik aan hand van een aantal voorbeelden laten zien hoe je met kunstwerken kunt variëren en daarmee een andere impact aan je inrichting geeft.
 
interieurfoto met schilderij 'Forest Impression' van Aleksandra

Variatie door de keuze van je kunstwerk

a) Het onderwerp van je kunstwerk kan de sfeer van je inrichting sterk beïnvloeden. Een thema dat aansluit bij de natuur geeft een andere stemming en associatie dan een afbeelding van een portret, ook als de kleurstelling van beide kunstwerken min of meer gelijk is.
 
interieurfoto met schilderij 'Five Trees' van Ines
 
interieurfoto met schilderij 'Riff Wave' van Buttner
 
b) De hoofdkleur van je kunstwerk. Je kunt harmonie en variatie in verschillende kamers aanbrengen door te kiezen voor kunstwerken die overeenkomende kenmerken hebben, maar in kleur duidelijk verschillen. Het geeft eenheid en tegelijkertijd een prettig verrassingseffect. Je kunt ook de variatie aanbrengen door in verschillende kamers kunstwerken te hangen die enigszins overeenkomen in kleur en vorm, maar net anders zijn.
 
zesluik schilderij 'Project Six' van Ines
 
interieurfoto met vierluik schilderij 'Seasons' van Ines
 
c) Keuze voor een abstract of figuratief kunstwerk.
Een thema, bijvoorbeeld een stadsimpressie of de menselijke figuur, kan zowel abstract als figuratief worden verbeeld. Door te kiezen voor een figuratieve of abstracte uitwerking zal de impact van het schilderij toch totaal verschillend zijn.
 
interieurfoto met schilderij 'Leda' van Aleksandra 

 Lees ook: Variatie voor een dynamisch interieur, deel 2

Thera van Assen © 2017