• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

van NATURE

van NATURE

De zomervakantie nadert zijn einde. Moeder Natuur roert zich. De droogte maakt plaats voor tegenover-gestelde weersomstandigheden. Het waterpeil stijgt gestaag. Stap voor stap herstelt de natuur zich. Vindt het evenwicht in kleuren. Een aspect waar de kunstenaars voortdurend naar op zoek zijn. Eenheid van kleur of juist de kleurschakeringen om de toeschouwer te vangen. In mijn reis door Noorwegen heb ik imposante beelden van de natuur gespot. Als door het oog van de kunstenaar. Alexandra en Buttner weten in hun schilderijen zonder meer de associatie met Scandinavië op te roepen. Pareltjes. Puur. Wonderen der natuur.

schilderij 'Blue Creek Marsh' van Aleksandra

Natuurschoon

Al bij de eerste glimp die ik opving, sprong het in mijn oog: de bouwstijl in Noorwegen. Het gebruik van natuurlijke materialen! Huizen die overwegend uit hout bestaan, veelal met dakbegroeiing. De groene daken zijn plat of licht hellend met begroeiing. Het biedt voordelen op het gebied van duurzaamheid, milieu en belevingswaarde. Voor de begroeiing worden vetplanten, kruiden, mos en gras gebruikt. Een kleurrijk geheel. Het vormt in alle opzichten eenheid met de natuur.

schilderij 'Ocean Nightfall' van Buttner

Kunstenaars weten natuurschoon op eigen wijzen uit te beelden. De natuur geeft inspiratie. De natuur laat verbazen. De natuur speelt met emotie. De natuur geeft leven! Noorwegen heeft natuur. Dat heb ik met eigen ogen mogen aanschouwen. Prachtige natuur. Bij vlagen overweldigend. Of dat nu hoog in de bergen is of op de vlakkere delen.

De natuur verandert voortdurend. Van donkergroene naaldbossen naar paarse heide. Van azuurblauwe rustieke meren naar imposante fjorden. Van steile rotspartijen naar denderende watervallen. Deze variatie is mij overkomen. Een verandering der natuur in een tijdsbestek van amper een uur. Voorbij de bergpas zijn de kleuren zomaar anders. Zeer verrassend. Ik heb een goede indruk gekregen van het zuiden van Noorwegen. Een expeditie naar meer Noordelijke streken van Noorwegen heeft een hoge notering op mijn ‘bucket list’ gekregen.

schilderij 'Lake Light' van Buttner

Schreeuw der natuur

Naast al het natuurgeweld heb ik ook een bezoek gebracht aan de hoofdstad. Een bezoek aan het Munch-museum in Oslo is echt een aanrader.  De bekendste Noorse schilder is Edvard Munch (1863-1944). Dé vertegenwoordiger van het Noors expressionisme. Zijn onderwerpen, de schrille kleuren en de expressieve lijnvoering hebben grote invloed op de ontwikkeling van het expressionisme gehad. Munch schilderde vooral menselijke emoties, angsten en onzekerheden. Onmogelijke liefde, wanhoop en de dood waren obsessies voor hem.

Oren dicht, ogen open

Munch schilderde in sterk vereenvoudigde vormen. Details liet hij weg en maakte gebruik van kleuren die de schrille klank van angstkreten hebben. De lijn komt uit de Jugendstil. Munch zet deze neer als een essentiële contourlijn, met angst en beklemming opgeladen. Hij zocht naar de machten die een mens moest ondergaan: de vertwijfeling, de eenzaamheid, de vervreemding, de ontreddering en de dood.

schilderij 'Northwind' van Buttner

Over "De Schreeuw" bestaat een groot misverstand. Velen denken dat de persoon op de voorgrond schreeuwt, maar het is de natuur die 'schreeuwt'. Daarom houdt hij zijn oren dicht. Mocht u in de gelegenheid zijn het Munchmuseum te bezoeken, houdt dan uw ogen open!

Bekijk hier alle schilderijen van Aleksandra

Bekijk hier alle schilderijen van Buttner

Walter van Steen © 2018