• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

TOONbeeld

TOONbeeld

Het is de kunst om de juiste toon te raken. Schilderijen zijn beelden van tonen. Tal van tonen. Tonen bestaan in kleuren. Tonen is ogen. Tonen als aan het licht brengen. Tonen is exposeren. Tonen als laten horen en zien. Tonen is tentoonstellen. Tonen in de zin van etaleren. Tonen als muzikale klanken. Schilders verbeelden muziek in stilte. Naar een geheel eigen compositie. Vaak in volledige harmonie. Het is de toon die de muziek maakt. Laat u vangen door de klanken van de kunstenaars. 

drieluik schilderij 'Dancers' van Ines

Muzikaal kijken

Bij het muzikaal kijken naar het schilderij ‘Fire Keeper’ van Büttner ontdek ik een cadans. Een ritme. Een ritme in kleur. Een ritme van vormen. Een ritme van stenen. In een eerste oogopslag doet ‘t mij denken aan een gitaar. Ik raak geïnspireerd. Ik raak een snaar. Een muziekinstrument met een ware klankkast. Ik hoor de weerkaatsing van het geluid bij het pingelen aan de snaren. Al ware ik in de huid gekropen van Bruce Springsteen. Een waanzinnig gevoel. Ik beleef een geluksmoment! Terug bij zinnen, kom ik tot het inzicht dat ik simpelweg naast een muur sta. Met de muzikale beleving doop ik ‘m ‘wall of fame’. Naar eigen inzicht gecomponeerd.

schilderij 'Fire Keeper' van Buttner

Compositie

Het raakvlak tussen kunst en muziek. Vele overeenkomsten. Onze taal is er op aangepast. Compositie kan gedefinieerd worden als muziekstuk. Tegelijkertijd kan compositie worden uitgelegd als kunstwerk. Een poging tot het creëren van orde in de chaos. Nodig om tot één geheel te komen. Het gaat om structuur. Het is intonatie. Het gaat om vormgeving. Het is de opbouw. Compositie is ook toonzetting.

schilderij 'Let the Sun Shine!' van Sacha

Het dansen van de elementen in het schilderij maken mij vrolijk. Het geeft een zonnig gevoel. Een vitamine-‘boost’. Omgeven door een geur van bloemen. De cirkel is weer rond als ik me bedenk dat een uitleg voor compositie ook fantasie is.

Harmonie

Langzaam komen we tot een harmonieus geheel. Nu de stof van het carnaval – in het zuiden des lands – is nedergedaald, worden de instrumenten van de blaaskapellen opgepoetst. In vele steden en dorpen tieren harmonieorkesten welig. Muziekgezelschappen zijn voor velen een grote inspiratiebron. Harmonie in de kunst gaat ook over balans, evenwicht en samenspel. Harmonie staat voor eensgezindheid. Harmonie gaat om vrede. Zo komt alles samen. Compositie en harmonie als toonbeeld voor muzikaal kijken!

schilderij 'Earthsong' van Buttner

Voor een goede verstandhouding. Zet de toon, zie het beeld en hoor de samenklank. Beleef uw geluksmoment. Er mag gedanst worden!

Bekijk hier alle schilderijen van Buttner

Bekijk hier alle schilderijen van Sacha

Walter van Steen © 2019