• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

taal der LIEFDE

taal der LIEFDE

De avond valt. De zon verdwijnt achter de horizon. De verlichting wordt gedimd. Mystiek ontwaart zich. Ik schenk twee glazen in. Proef de sfeer. De rode wijn geeft een tinteling op mijn tong. De Romantiek is voelbaar. Een glimlach komt in mij op. Mijn bloed gaat sneller stromen. We vieren onze vriendschap. Een geliefde in de ogen staren kan een mens even gelukkig maken als kijken naar kunst. Ik schuif wat brieven opzij. Plof neer op de bank. Boven het dressoir hangt een schilderij met twee mensfiguren. Herkenbare figuren, op abstracte wijze. Het kan zomaar een euforisch gevoel geven. Ik nip nog wat van mijn glas wijn. In sfeerverlichting geniet ik verder van de romantiek.

schilderij 'Hold On 2" van Aleksandra

Gevoel

Ik staar naar een magisch beeld, dat volop in de schijnwerpers staat. De romanticus in mij komt naar boven. Waar herkent u hem aan? De romanticus verkiest kunst boven wetenschap. Het spirituele boven het materialisme. Zin boven nut. Ik voel me deel van de natuur. Heb liefde voor de natuur. Het gaat om ‘jezelf ontdekken’. Waardering voor het individuele gevoelsleven komt in de Romantiek voor het eerst tot uitdrukking. De hartstocht in zichzelf ziet de romanticus graag terug in de natuur. Anderhalve eeuw later in de flower power komt dit opnieuw tot bloei.

 Tweeluik schilderij 'Margo and Marcel' van Aleksandra

Stroming

In de schilderkunst kennen we de stroming Romantiek die ontstaan is in reactie op de Verlichting.De Romantiek duurde van ongeveer het einde van de achttiende eeuw tot het midden van de negentiende eeuw.

De Romantiek kenmerkt zich door aandacht voor thema’s als landschappen en ongerepte natuur. Het staat voor idealisering van de werkelijkheid. Romantische kunstenaars kozen vaak ‘het verre’ of ‘het onbekende’ als thema, om te ontsnappen aan de eigen tijd. De fantasie, het raadselachtige, de verbeelding, het onderbewuste, de intuïtie, het onverklaarbare stelde de romantici voorop. Dromen, nachtmerries en gruwelijke taferelen uit middeleeuwse mythen en legendes of mystieke werken waren populaire motieven. De Romantiek kent dus zowel donkere- als verlichte kanten van het menselijk bestaan. In die periode hadden ze het niet zo op de vooruitgangsgedachte. Waren meer bezorgd over de toekomst en nostalgisch naar het verleden.

Schilderij 'Meadow Flowers 2' van Aleksandra

Bloei

Liefde is bij uitstek een inspiratiebron voor vele kunstenaars. Belangrijk was zeker dat de creativiteit in de kunst boven nabootsing gaat. Onze hersenen reageren op kunst net zoals op liefde. Na het dromen en romantische gedachten kijk ik mijn geliefde nog eens in de ogen. Mijn biologische klok is afgestemd op de natuur. Blijft een heerlijk gevoel dat ik ervaar vanuit het diepste van mijn hart. Vriendschap was volgens de romantische levenshouding de belangrijkste vorm van loyaliteit. Dus let allemaal op! Valentijn staat voor de deur. Mijn gevoel zegt - en ik ken mezelf – open die deur. Op de liefde!

Bekijk hier alle schilderijen van Aleksandra

Walter van Steen © 2020