Sterk is mijn geloof in het elfde gebod: Gij zult genieten! We plukken de vruchten uit onze bezigheden. Aan het bereiden van eten en drinken hebben we een dagtaak. Gemiddeld wordt zo’n 8 uur per week aan het kopen en bereiden van onze maaltijden besteed. Eten en drinken hebben we tot kunst verheven. Tijdens proeverijen laten we ons verleiden tot smaaksensaties. Proeven van tal van heerlijkheden. U heeft het vast al in de gaten. Het ligt op het puntje van uw tong. Over smaak valt niet te twisten. Al ben u nog zo jong. Wat een leven! Bij het zien van eten en drinken beginnen onze smaakpapillen alras te stuiteren. De smaak wekken we denkbeeldig op. Het brengt een gevoel van geluk teweeg. Wat proeft u bij het zien van smaakvolle en uitnodigende schilderijen?

La Douce France - Irina

Eten & drinken

Mijn favoriete deel van de dag is vlak voor het bereiden van het diner. Als een echte fijnproever nip ik wat van mijn rode wijn. Eten en drinken is een belangrijk deel van ons leven. Iets om dagelijks met volle teugen van te genieten. Daar krijgen we zomaar niet genoeg van. Vooral in onze vrije tijd gaan we op de culinaire toer. Gewoon thuis of lekker uit eten. Een smakelijk schilderij brengt sfeer in de keuken of eetkamer. Zeker als u een beeld boordevol lekkers wordt voorgeschoteld. De aanblik van vers fruit en rode wijn doet me reikhalzend uitkijken naar het avondmaal. De gemoedelijkheid straalt ervan af. Het geeft een ontspannen gevoel. Het doet mij denken aan de elegante wijnranken verspreid over het gastronomische Franse landschap.

Parijs Skyline - Zenon

Gastronomisch

In de brede zin des woords slaat gastronomie op de eetcultuur van een bepaald gebied, zoals de Franse gastronomie. Alle wetenswaardigheden over eten, alle productiemiddelen, hoe het lokale voedsel door de bevolking wordt ervaren en wat dit voor hen betekent komt in dit begrip samen. De oorsprong van deze hogere kookkunst ligt voornamelijk in Frankrijk. Fransen zijn verzot op eten en drinken. Ze worden ook wel gastronomen genoemd. Zij die grote waardering op kunnen brengen voor de meest geraffineerde voortbrengselen van de culinaire kunst. Ook wel haute cuisine genoemd. Ik neem de proef op de som. Snoep van het kaasplankje en nip nog een keer van mijn excellente rode wijn.

Enjoy - Irina

Culinair

Afgelopen zomer bezocht ik het Franse platteland. Ik raakte verzeild in een wijnkelder vol godendranken die aan het rijpen was. Houten vaten en kratten met flessen. Die sfeer heb ik mee naar huis genomen. Kleurrijke flessen bezorgen mijn eetkamer een persoonlijke penseelstreek. Een doek met wijnflessen verzekert mijn gasten: hier woont een kenner. Daarnaast toont het een huiselijkheid met een Bourgondisch karakter. Overeenkomstig goed Brabants gebruik. Bij het bereiden van culinaire hoogstandjes word ik vergezeld van een prettig beeld aan de muur. Een verwijzing naar het goed verzorgen van de innerlijke mens. Het geliefde moment van de dag is aangebroken. Neem een kijkje in de keuken. Gij zult genieten. Met een riant uitzicht op ‘La Douce France’ van Irina, wordt het diner geserveerd. Om te watertanden. Ik stel u op de proef. Op de schilderproef!

Cocktail Hour - Irina

Bekijk hier alle schilderijen van Irina

Bekijk hier alle schilderijen van Zenon

Walter van Steen © 2019

Walter van SteenWalter van Steen (Breda, 16 maart 1969) is onze vaste blogger over kunst. Walter heeft tekenen en kunstgeschiedenis gestudeerd. Qua stijlen is hij breed georiënteerd. Zijn passie ligt bij Jugendstil, Pop-art, Graffiti en abstracte moderne kunst. Zijn creativiteit uit hij zowel op het gebied van illustreren als schrijven. Verhalen en dichten is op zijn lijf geschreven.