• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Schilderijen en verlichting, dit moet je weten

Schilderijen en verlichting, dit moet je weten

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over goede verlichting. Zeker als we kijken naar de verlichting die gebruikt moet worden bij het belichten van een schilderij. De bekendere musea hebben de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in verlichting. De ouderwetse spots worden vervangen voor energiezuinige LED verlichting. Dit type verlichting is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens goed voor het behoud van de kunstwerken.

interieurfoto met schilderij 'Colour Crash' van Butnner

Pracht en kracht met goede verlichting

Wanneer jij een mooi kunstwerk aan de muur hebt hangen wil je deze natuurlijk laten zien en bewonderen. Het schilderij hangt waarschijnlijk op een prominente plek in jouw woning en moet dus wel de aandacht krijgen die het verdient. Goede verlichting is van essentieel belang als je de pracht en kracht van jouw schilderij wilt benadrukken. Door de juiste verlichting te gebruiken maak je het mogelijk om alle details van het schilderij te kunnen zien en blijf je er naar kijken. Als je investeert in een prachtig schilderij is het zonde wanneer je het niet correct belicht.

De gevaren van UV en daglicht

Veel mensen die voor het eerst een schilderij aanschaffen staan niet stil bij de gevaren van UV en daglicht. Vaak worden prachtige werken opgehangen in de nabijheid van een raam en vangt het schilderij veel direct daglicht op. Door UV straling van de zon zal de kwaliteit van het schilderij drastisch afnemen. Maar niet alleen daglicht kan schadelijk zijn, ook ouderwetse spots doen weinig goeds aan je schilderij. De halogeen spots die voorheen vaak werden gebruikt bij het belichten van een schilderij geven namelijk ook UV straling af.

Philips Hue Lampen

Schilderijen belichten met moderne lampen

Met de komst van (slimme) LED verlichting ziet de toekomst van de schilderijen er kleurrijk uit. De straling van LED lampen is namelijk niet schadelijk voor je kunstwerk. Naast het behoud van je schilderij is het ook nog eens goed voor je portemonnee. Een LED lamp verbruikt namelijk veel minder energie. LED kent nog meer voordelen, zeker als je kiest voor slimme lampen. Met de slimme Philips hue lampen kun je kiezen uit miljoenen kleuren en dim je de lampen tot je het gewenste resultaat bereikt hebt. Zo kun je de lamp die jouw schilderij belicht simpel en efficiënt afstellen en het schilderij benadrukken wanneer nodig. Als je dus opzoek bent naar goede verlichting voor bijvoorbeeld een modern schilderij is het verstandig om te investeren in LED.

Belangrijke regels voor het plaatsen van verlichting

De meest gekozen positie voor een lichtbron is het plafond. Een meter van de muur waar jouw schilderij hangt is een goede locatie. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere spots op te hangen. Meerdere lampen geven namelijk meer licht en vormen hierdoor een mooier geheel. Zeker als je een meerluik schilderij of een groot schilderij hebt zijn meerdere lichtbronnen wel aan te raden. Ook is het belangrijk om schaduwen te voorkomen. Probeer een schilderij zo min mogelijk uit een hoek te belichten. Een lichtbundel vanuit het midden geeft het mooiste resultaat. Bij het gebruik van meerdere spots kies je voor zijdelingse belichting en zo voorkom je slagschaduw.

interieurfoto schilderij 'Holi' van Ines

Speel met licht

Iedereen heeft bij het plaatsen van een schilderij andere bedoelingen. De een is verwend kunstverzamelaar en de ander heeft een schilderij uitsluitend hangen als decoratie. Welke bedoeling een schilderij ook voor jou heeft, je hebt het gekozen omdat je het mooi vindt. Belicht met dezelfde insteek ook jouw schilderij. Speel met het licht totdat je tevreden bent met het resultaat. Stel de lichtbron zo af dat het ook nog in jouw interieur past en vraag andere mensen om hun mening.

Gastblog van Smartlampen.nl