• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Schilderij ophangen 2

Schilderij ophangen 2

In de vorige blog behandelde ik de verschillende ophangsystemen om een schilderij goed en veilig op te hangen. In deze blog gaat het over de plaats waar je het schilderij precies gaat ophangen, en hoe het schilderij goed te positioneren op de muur waardoor het een zo mooi mogelijk geheel vormt met je interieur. Met speciale aandacht voor meerluiken.

interieurfoto schilderij Many People van Ines

Waar schilderij ophangen

In de blog Welke maat schilderij? vindt je al veel informatie over de keuze van de maat van je schilderij als je een bepaalde plaats aan de muur in gedachten hebt. Hier nog wat extra tips.

Belangrijk is ervoor te zorgen dat het schilderij niet te klein en niet te groot oogt op de plaats waar je het wilt ophangen, maar precies goed. Daar zijn diverse richtlijnen voor waar ik er hier een aantal van ga behandelen.

schilderij Liquid Gold van Buttner

Tip 1: Heb je een kleine muur in gedachten voor een schilderij, bijvoorbeeld boven een tafeltje in een hal of boven een schouw. Dan is de ideale maat van je schilderij ongeveer tweederde van het beschikbare oppervlak. Bijvoorbeeld je wilt een schilderij hangen boven de schouw in je kamer, de muur boven je schouw is 100 cm breed en 120 hoog, dan is een schilderij van 80 cm breed en 100 cm hoog de ideale maat. Als je een kleiner formaat kiest kan het wat zuinig overkomen. Kies je een groter formaat dan lijkt het schilderij te klemmen.

Tip 2: Boven een bank, kast of bed kun je als handvat tweederde van het meubelstuk aanhouden. Is bijvoorbeeld je bank 180 cm breed, dan is een schilderij van 120 cm breed ideaal. Is je bank 220 cm dan is een schilderij van 150 cm breed een betere keuze. Schilderijen hang je meestal met het midden van het schilderij op 'ooghoogte'. Komt het schilderij in een zithoek of in de eethoek, waar je meestal zittend naar het schilderij kijkt, dan kan je er ook voor kiezen om het schilderij iets lager te hangen. Zorg er wel voor dat je niet met je hoofd tegen het schilderij komt als je op de bank zit.

schilderij Passion van Ines

Hoe schilderij ophangen 

Het ophangen van een schilderij doe je het makkelijkst met 2 personen. Een houdt het schilderij tegen de muur en de ander beklijkt wat de beste hoogte is. Ben je eruit, zet dan een dun potloodstreepje boven het schilderij op de juiste hoogte, of plak een stukje (lichtklevend) schilderstape op de muur. Afhankelijk van het gekozen ophangsysteem meet je onder het streepje of tape de precieze plek voor de spijker of haak uit. En klaar is Kees. Lees bij Schilderijen ophangen 1 meer over de verschillende ophangsystemen. 

Meerluiken ophangen

Een meerluik ophangen kan een uitdaging zijn, maar ik ga je een aantal handige tips geven waarmee het een stuk eenvoudiger wordt. Mijn eerste tip: doe het niet alleen. Met twee wordt het makkelijker om af en toe even op afstand te kijken naar hoe het schilderij er op een bepaalde plaats en hoogte uitziet.

schilderij Earthsong van Buttner

Over de hoogte van het schilderij en de afstand tussen de panelen van een meerluik bestaan vele meningen. Wat betreft de hoogte zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Over het algemeen is het regel dat het hart van het schilderij op ooghoogte moet hangen. Maar in een gezin kunnen meerdere mensen zijn met een verschillende lengte. Hou daar dus rekening mee en probeer het samen uit. De ruimte tussen de panelen is afhankelijk van het formaat van de panelen en persoonlijke smaak. Maar ook of er sprake is van een 'doorlopend afbeelding' over de verschillende panelen heen. Bij het bepalen van de breedte van een meerluik houden wij meestal 5 cm tussenruimte aan. Zijn de panelen groot of is de 'kijkafstand' groot, of wil je een ruimtelijk effect creeeren, dan kan de onderlinge afstand wellicht toenemen tot 8 a 10 centimeter.

Wanneer een meerluik bestaat uit meerdere verschillende panelen die ook nog eens op een verschillende hoogte hangen, kan de stress toeslaan. Niet doen, gewoon bij het begin beginnen en je zult zien dat het resultaat er naar zal zijn.

Leg alle panelen in de juiste volgorde en op de juiste hoogte op de grond. Houdt een tussenruimte van 5 cm tussen de panelen. Meet de breedte en hoogte op, en meet op de beoogde muur na of het goed past. Probeer eventueel een bredere tussenruimte uit en bekijk of dat naar je gevoel klopt.

interieurfoto schilderij Summer Roses van Ines

Ben je eruit, meet dan de buitenmaten op en zet die op de muur uit met (lichtklevend) schilderstape. Je zorgt er daarbij voor dat het hart van het schilderij op ooghoogte zit (145 cm van de vloer) of een andere gewenste hoogte. Eventueel plak je ook nog een strook schilderstape precies in het midden om de panelen van verschillende hoogte makkelijker te positioneren. Met behulp van een waterpas zorg je ervoor dat de tape perfect horizontaal zit.

Vervolgens meet je op de grond waar het midden (aan de bovenkant) van elk paneel zit en dat geef je aan met een streepje op het schilderstape. Uiteraard hou je hierbij rekening met de tussenruimten. Vervolgens bepaal je waar je spijker of haakje in de muur moeten komen van bovenaf gemeten. Gebruik een waterpas om een stipje op de muur te zetten loodrecht op het stipje op het schilderstape. Ter controle kun je op dezelfde manier vanuit de verticale tape meten of je de juiste positie hebt bepaald. Hou ter controle een aantal panelen op de muur om te kijken of je geen meetfouten hebt gemaakt. Bevestig de spijkers of haakjes en hang de panelen op.

Lees ook Schilderij ophangen 1 en Schilderij ophangen 3

Wil je graag vooraf bekijken hoe het schilderij zal staan? Gebruik dan de handige tool ‘Voorbeeld in mijn woonkamer’ om te bekijken hoe een schilderij eruitziet in jouw interieur. Je vindt de tool bij elk schilderij onder de Winkelwagen-knop. Past het schilderij niet op de plek die je in gedachten had? Stuur een e-mail en vraag naar de mogelijkheden om het schilderij op maat te laten schilderen.

Zoek je een veelzijdig schilderij ophangsysteem? Wij bevelen de systemen van STAS.nl aan.

Kunstvoorjou.nl © 2017