• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Schilderij ophangen 1

Schilderij ophangen 1

Voordat je een mooi nieuw schilderij uitzoekt is het verstandig om over twee zaken na te denken. Waar ga ik het schilderij precies ophangen en hoe positioneer ik het op de muur waardoor het een zo mooi mogelijk geheel vormt met mijn interieur? En welk ophangsysteem gebruik ik om het schilderij gemakkelijk, mooi en veilig op te hangen? Deze onderwerpen behandel ik in twee blogs, te beginnen met het laatstgenoemde onderwerp. Lees bij Schilderijen ophangen 2 meer over waar je een schilderij ophangt.

Tango - Ines

Welke schilderij ophangsystemen zijn er?

In principe zijn er drie verschillende manieren om een schilderij op een wand te hangen:

- Ophangen aan een spijker, schroef of haakje in de muur

- Aan een ophangsysteem vanaf het plafond

- Op een houten rand of richel tegen de muur zetten

 

De eerste vraag is, welke ophangopties heeft het schilderij zelf?Schilderij ophangen met oogjes en draad Schilderijen met een houten frame hebben de volgende mogelijkheden. Je kunt het schilderij direct op de spijker, schroef of haakje hangen. Let op dat het canvas niet geraakt wordt! Een ophangbeugel of ophangoog op het frame is een andere optie. Makkelijk om op te hangen, maar het schilderij komt iets van de muur af.

Wil je het schilderij zo plat mogelijk tegen de muur kies dan voor ophangoogjes aan de binnenkant van het frame op ongeveer eenderde van de bovenkant van het schilderij gemeten. Tussen die oogjes span je een metalen draad, zodat het hoogste punt van de draad onder het frame blijft. Is het schilderij erg breed, dan zijn twee spijkers, schroeven of haakjes aan te raden. Zo blijft het schilderij beter recht hangen.

Houten wanddecoraties worden of met ophang-driekhoekjes of met tandbeugels geleverd, afhankelijk van het gewicht. 

Ophanghaakjes houten wandecoraties

Onze fotokunst op alu-dibond plaat heeft een stevig aluminium ophangframe aan de achterkant. Dibond-plaat is wat zwaarder, het is dus aan te raden om twee schroeven of haken in de muur te bevestigen en het frame daar aan op te hangen.

ophangsysteem dibond fotokunst

 

Schilderij aan de muur bevestigen

De meest gebruikelijke methode om een schilderij Standaard ophangbeugels Kunstvoorjou.nlop te hangen is met een spijker, schroef of haakje in de muur. Afhankelijk van de muur waarop je een schilderij wilt gaan hangen en het gewicht van het schilderij. Nadeel zijn de gaatjes in de muur. Het is ook niet mogelijk om het schilderij anders te positioneren als je ooit je meubilair anders zet.

Schilderij ophangen met draad-systeemEen keuze uit spijkeren, schroeven of boren heeft allereerst te maken met de muur. Is het een houten wand dan kun je spijkeren of schroeven zonder te boren. Is het een wand van gipsblokken dan kan je spijkeren of met een plug een schroef of haakje gebruiken. Met een bakstenen muur kan je staalspijkers gebruiken, maar zal boren een veiligere optie zijn. Met een betonnen muur ontkom je meestal niet aan boren. Is het een zogenaamde holle wand, gebruik dan voor de zekerheid holle-wand pluggen.

 

 

Een canvas schilderij op een houten frame is niet zo zwaar. Maar met een lijst kan een schilderij toch een flink gewicht hebben. Bepaal dan eerst hoe zwaar het schilderij is en welk ophangsysteem geschikt is voor dat gewicht

Schilderij ophangen met beugels

 

 

 

 

 

 

 

Schilderij vanaf plafond ophangen

De bekendste manier om een schilderij vanaf het plafond op te hangen zijn de schilderij ophangsystemen in de vorm van een rails die op of tegen het plafond bevestigd wordt. Het grote voordeel van dit soort systemen is dat je heel gemakkelijk het schilderij in de lengterichting en hoogterichting kunt verschuiven. Dus ook in de toekomst blijf je flexibel, ook als je een keer een ander schilderij wilt ophangen. Nadeel is dat je de draadjes waaraan de schilderijen hangen altijd ziet. En er moet natuurlijk geboord of geschroefd worden om de rails op te hangen.Schilderij ophang-rails Artiteq

Heb je een houten plafond, een houten rand langs het plafond of een systeemplafond? Dan kan je ook een schroefoogje in het plafond, met een nylon draad en een daaraan bevestigd haakje, gebruiken. Systeemplafonds hebben soms een metalen rand, mogelijk kan je daar een draadje of een oogje aan bevestigen.

Er zijn heel veel verschillende schilderij ophangsystemen voor alle soorten plafonds. Zelfs met bijhorende spotjes om je schilderij aan te lichten. Kijk goed naar de manier waarop je de rails wilt toepassen en welk systeem het beste bij je past. Let op de kwaliteit van de runners, de haakjes en de kwaliteit van de draad; goedkoop is vaak duurkoop! Wij bevelen de ophangsystemen van STAS.nl aan.

Schilderij op rand of richel zetten

In de huidige interieurs zien je steeds meer houten randen of richels aan de muur waarop bijvoorbeeld foto’s en schilderijen geplaatst kunnen worden. Je kunt op die manier, met niet te grote schilderijen, leuke combinaties maken. Let op of het schilderij stevig genoeg staat en er niet vanaf kan vallen als er iemand langs loopt.

Uiteindelijk moet er wel geboord worden om de randen of richels op te hangen, en kun je alleen in de lengterichting variëren, maar als ze er toch al zitten is het een leuke moderne manier van presenteren.

Schilderij ophangen zonder boren

Wil je een schilderij ophangen zonder in de muur te boren denk dan eens aan de volgende mogelijkheden.

De merken 3M Command en Pritt hebben fotolijst-strips. Schilderij ophangen met kleefmateriaalPlakstrips die je in de bovenste twee hoeken van bijvoorbeeld een schilderij plakt. Vervolgens plak je het schilderij met behulp van een waterpas op de muur. Gemakkelijk te verwijderen.

Je kunt ook dubbelzijdig plakband gebruiken, dan is de kans op beschadigingen wel groter. Of met klittenband met een kleeflaag aan de achterkant. Met stukjes klittenband op het frame en op de muur is het goed mogelijk om een licht schilderij op te hangen.

Er zijn ook zogenaamde poster tacks, bij vele bekend van de posters op de tienerkamer. De kneedbare stukjes kleefpasta, bijvoorbeeld van Pritt die je kunt gebruiken om posters op te hangen. Alleen geschikt voor kleinere schilderijen of panelen. Laten over het algemeen geen beschadigingen achter.

Lees ook onze volgende blogs Schilderij ophangen 2 en Schilderij ophangen 3 Heb je nog andere vragen stuur ons dan een email, je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Kunstvoorjou.nl © 2016