• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Schilderij onderhoud

Schilderij onderhoud

Schilderijen hebben onderhoud nodig, net zoals ons hele interieur. Vuildeeltjes die in de lucht zweven slaan neer op het schilderij, maar ook roken, kookdampen uit de keuken en insecten kunnen zorgen voor vervuiling van het schilderij. Regelmatig schoonmaken is dus belangrijk. Maar bij een schilderij zijn er wel een aantal specifieke zaken waar je rekening mee moet houden om het in goede conditie te houden. De belangrijkste onderhoudskwesties proberen we hier te behandelen. Heb je een probleem dat hier niet besproken wordt, stuur ons dan een email, je krijgt zo snel mogelijk een reactie van ons. 

Onderhoud van schilderijen

schilderij afstoffenOok schilderijen moeten onderhouden worden om ze in goede staat te houden. Het begint met regelmatig afstoffen. Vooral de bovenkant van het schilderij verzamelt stof, maar ook op het schilderij kan zich stof vastzetten. Je kunt het stof met een plumeau of swiffer verwijderen, let op dat je de verf of het canvas niet beschadigd met de harde gedeelten van je schoonmaakinstrument. Wil je het voorzichter aanpakken, gebruik dan een zachte make-up kwast.

Gebruik bij voorkeur geen meubelsprays, vernevelaars of luchtverfrissers in de buurt van het schilderij. Wanneer je in huis aan het werk gaat met bijtende stoffen verwijder de schilderijen dan tijdelijk uit de ruimte waar gewerkt wordt.

Vuil verwijderen van een schilderij

Het schoonmaken van een schilderij is een specialistische klus en kan het best worden uitgevoerd door een expert. Toch proberen we hier een aantal tips te geven die in het normale onderhoud kunnen worden toegepast. Let wel, het betreft algemene tips, het schoonmaken van een schilderij geschiedt altijd op eigen risico, Kunstvoorjou.nl accepteert geen enkele verantwoordelijkheid.

schilderij schoonmaken

Na verloop van tijd zal stof en vuil de kleuren van een schilderij aantasten. Bijvoorbeeld door rondvliegende stofdeeltjes, nicotine aanslag, kookluchten uit de keuken, rook van een open haard of kachel of zelfs roet van kaarsen, uitwerpselen van insecten en spatten van ander organisch materiaal, zoals de nieuwjaars-champagne. Doordat veel vervuiling bestaat uit organisch materiaal kan ook in combinatie met vochtige omstandigheden of door te weinig luchten schimmel ontstaan. Hier volgen een aantal tips die je kunt gebruiken om het schilderij in topconditie te houden.

1. Neem het schilderij mee in de wekelijkse afstofwerkzaamheden. Vooral de bovenkant van het schilderij maar ook het schilderij zelf, zeker als er gebruik is gemaakt van dikker opgezette verf, voorzichtig afstoffen met een plumeau of swiffer. Of als je voorzichtiger te werk wilt gaan met een schone make-up kwast.

2. Neem het schilderij 2x per jaar van de muur en gebruik de stofzuiger met een meubelopzetstuk voorzichtig om het opgehoopte vuil in de hoeken en tussen het frame en het canvas te verwijderen. Controleer meteen of het canvas nog strak staat, zoniet volg dan de tips elders in deze blog. Zie je sporen van vocht en/of schimmel op het frame? Bedenk dan wat er aan de hand kan zijn (vochtige muur, hoge luchtvochtigheid, onvoldoende luchten etc.) en los het probleem op.

3. Voor het schoonmaken van het geverfde opppervlak van het schilderij kun je een licht vochtig doekje gebruiken. Geen schoonmaakmiddel gebruiken, alleen schoon water! Een beetje warm water mag. Helpt dit niet dan adviseren we je om toch naar een specialist te gaan om het schilderij te laten reinigen.

Canvas gaat slap hangen

Onder invloed van de omgevingsfactoren kan het canvas slap gaan hangen. Zowel het canvas als het houten frame zijn natuurlijke materialen die werken onder invloed van bijvoorbeeld temperatuursverschillen en vocht. Maar ook het regelmatig verplaatsen of verhuizen van een schilderij kan er voor zorgen dat er speling op het frame komt.
 
Het frame bestaat uit houten delen spietjes vasttikkendie in elkaar zijn geschoven, daarover is het canvas gespannen. Als het schilderij nieuw is en de verf nog drogende is, dan kan het voorkomen dat het frame extra moet worden aangespannen. Vooral bij wat grotere schilderijen. Bij de meeste schilderijen kan dat door de spietjes in de hoeken van het houten frame, kruislings, aan te tikken met een hamer. Doe het voorzichtig zodat je het frame en het canvas niet beschadigd, gebruik een handdoek op een vlakke ondergrond en schuif een stukje karton tussen spietjes en canvas ter bescherming.
 
Leg het schilderij voorzichtig op een volledig vlakke ondergrond op een deken of zachte handdoek. Haal de spietjes er voorzichtig uit en tik ze vervolgens weer, kruislings, in het frame, totdat het canvas weer mooi strak hangt. Ook opbollingen in een hoek van het schilderij kun je weghalen door de spietjes opnieuw te plaatsen.
 
AIs het canvas hierna nog niet strak hangt, dan is het canvas te groot geworden voor het frame. Bij acrylschilderijen op canvas kun je dan de achterkant van het schilderij flink nat sproeien met een plantenspuit. Even laten drogen en het canvas staat weer strak. Als je er tegen aantikt dan moet het aanvoelen alsof je op een trommel tikt. Helpt ook dat niet dan is de laatste optie het canvas opnieuw laten opspannen door een specialist.
 

De verfkleuren vervagen

Onder invloed van direct zonlicht of felle lampen (spotjes) kunnen verkleuren gaan vervagen. Bij de schilderijen van Kunstvoorjou.nl wordt altijd Uv-bestendige acrylverf gebruikt waardoor verkleuring bij juist gebruik niet voor komt. Toch adviseren wij de schilderijen voor de zekerheid niet in het volle zonlicht te hangen, ook omdat dit invloed kan hebben op het houten frame. Gebruik ook niet te felle lampen (max 40 watt) die gericht zijn op het schilderij, ook dan kan (gedeeltelijke) verkleuring ontstaan.

Vooral goedkopere Chinese namaak schilderijen en schilderijen die geprint zijn, zijn gevoelig voor verkleuringen, dit soort schilderijen worden niet door Kunstvoorjou.nl verkocht. Als er eenmaal sprake is van verkleuring dan is daar meestal niets meer aan te doen.

Het houten frame trekt krom

De schilderijen van Kunstvoorjou.nl worden bijna altijd opgespannen op een houten frame. Meestal 2 cm dik en in sommige gevallen 4 cm dik. Het onbewerkte houten frame is een natuurproduct en kan door verschillende redenen kromtrekken.

frame schoonmakenAllereerst is het goed om vast te stellen of het frame echt krom is of dat het niet goed in elkaar zit, doordat bijvoorbeeld de spietjes in het frame loszitten. Dat kan gebeuren als ze tijdens het transport zijn losgetrilt. Maar ook als het schilderij vaak van de muur wordt gehaald. Komt een hoek naar voren en de andere naar achteren dan is het frame wat ontzet, door de hoeken weer de juiste kant op te duwen zet je het frame weer recht.

 

Lijkt een deel (lat) van het frame krom of gedraaid dan is er sprake van een krom frame. Het komt gelukkig zelden voor, maar het blijft hout. Dit kan zichtbaar zijn bij ontvangst van het schilderij of kort daarna. Het hout is dan gaan werken nadat het canvas is opgespannen. In dit geval direct contact opnemen met Kunstvoorjou.nl.

Als het gebeurd in de weken of maanden na ontvangst dan is er waarschijnlijk sprake van een vochtige muur waartegen het schilderij hangt; een hoge luchtvochtigheid in de ruimte; of er wordt te weinig gelucht. Ook kan direct zonlicht, grote temperatuurverschillen, verwarmingsapparaten of de sterke lampen gericht op het schilderij redenen zijn waardoor een frame kan gaan kromtrekken.

De enige oplossing is het canvas op een nieuw frame te laten opspannen bij een lijstenmaker. Vaak kost dat niet meer dan een paar tientjes. Kunstvoorjou.nl kan dit ook verzorgen maar doordat het schilderij heen en terug gezonden moet worden zijn de kosten bij ons vaak wel iets hoger dan die van de lijstenmaker in de buurt. 

Kunstvoorjou.nl © 2016