• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Scandinavisch - wonen met licht en ruimte

Scandinavisch - wonen met licht en ruimte

“Scandinavian like to keep it simple” - is dat wat de Scandinavische woonstijl zo sfeervol en aantrekkelijk maakt? Naturel, sober en harmonieus lijken steekwoorden die vooral op het Scandinavisch wonen van toepassing zijn.

schilderij Purple Rain van Buttner

De uitgestrekte Scandinavische landschappen, dennenbossen, bergen, fjorden en meren zijn een natuurlijke inspiratie voor de sfeervolle naturel inrichtingen van de meeste Scandinavische huizen, waarin natuurlijke elementen veelvuldig worden toegepast. Scandinavisch wonen wordt sterk beïnvloed door het leven in een ongerepte, natuurlijke omgeving en kenmerkt zich door milieubewust wonen met veel duurzame materialen en toepassingen.

De Scandinaviërs beheersen de kunst om sober om te gaan met kleur in alle schakeringen wit, zwart, grijs, zachtblauw en oudroze. Felle kleuren zal je niet snel tegenkomen in het hoge Noorden. De kleurpaletten zijn clean en helder, om het donker tegen te gaan wanneer de zon in de winter vroeg ondergaat. Eenzelfde soberheid wordt toegepast in het interieur met een goed gevoel voor kwaliteit die er prachtig uitziet en tegelijkertijd functioneel is.

schilderij Broken Wall van Ines

Scandinavisch licht in het interieur

Omdat er meer donkere dan lichte dagen zijn en de warme zomer in Scandinavië maar enkele weken duurt, is licht in het interieur ontzettend belangrijk. Dit wordt bereikt door zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten, met grote ramen en lichte transparante gordijnen. Het toepassen van wit is een andere manier om zoveel mogelijk licht te creëren; lichte pastelkleuren, witgeschilderde vloeren, wanden en plafonds zijn het kenmerk van een kamer in Scandinavische stijl.

schilderij Birchwood van Ines

Scandinavisch hout

Een Scandinavisch interieur is voornamelijk gebaseerd op hout. Dat kan ook haast niet anders in een landschap wat gedomineerd wordt door uitgestrekte bossen met een grote variëteit in boomsoorten. In huis worden vooral lichte houtsoorten gebruikt, zoals dennen-, beuken-, berken- en essenhout. Om het lichte effect nog te versterken wordt het hout gebleekt of met de witkwast behandeld.

De Scandinavische woonstijl wordt opgebouwd met strakke eenvoudige lijnen in de uitwerking van houten vloeren, wanden en meubels. Door de ongekunstelde toepassing van het materiaal, vaak in combinatie met natuursteen en tegels, blijft er rust en eenheid in de ruimte.

schilderij Tranquility van Ines

Vind het in de hoekjes

De pure en harmonieuze sfeer die het Scandinavische interieur uitstraalt, kan op een eenvoudige manier in huis worden gebracht door kleine hoekjes te maken. Kies voor hout, lichte kleuren, eenvoudige vormen en maak het compleet met natuurlijk groen. Strakke lijnen, grafische patronen, zachte pastelkleuren en natuurlijke materialen laten zich eindeloos combineren tot kleine stillevens die de puurheid van de Scandinavische stijl weerspiegelen. Het totale plaatje is zowel functioneel als ruimtelijk, met weinig items en op elkaar afgestemde materialen, wat je huis de sfeer geeft die zo typerend is voor het wonen in de Noordelijke, Scandinavische, landen.

Lees ook deel 2 van dit tweeluik over Scandinavische woonstijl

Thera van Assen © 2018