• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Scandinavisch wonen en Design

Scandinavisch wonen en Design

“Scandinavians like to keep it simple” - is dat wat de Scandinavische woonstijl zo sfeervol en aantrekkelijk maakt? Naturel, makkelijk en harmonieus, zo kan ik Scandinavisch wonen het best samenvatten.

De uitgestrekte dennenbossen, bergen, fjorden en meren zijn een natuurlijke inspiratie voor de sfeervolle inrichtingen van de meeste Scandinavische huizen. Scandinavisch wonen wordt sterk beïnvloed door het leven in een ongerepte, natuurlijke omgeving en kenmerkt zich door milieubewust wonen met veel duurzame materialen en toepassingen.

interieur met schilderij 'Forest Blues 3' van Aleksandra

Scandinavisch Design

De meest noordelijke Europese landen – Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland kennen een lange traditie van meubel- en interieurontwerp. Uitgestrekte landschappen en relatief weinig inwoners; een klimaat met stille, donkere winters en enkele uitbundige, lichte zomermaanden hebben de ontwikkeling van de interieurinrichting voor een groot deel bepaald. Een Scandinavisch interieur is meestal een licht interieur, met veel aandacht voor natuur en natuurlijke materialen, ambachtelijke gemaakte meubels, strakke lijnen, organische vormen en sobere ontwerpen.

Scandinavisch Design is geliefd vanwege de prachtige designklassiekers die deze interieurstijl heeft opgeleverd. In de jaren 1920 – 1940 emigreerden veel Europeanen naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse consument was enorm gecharmeerd van de eenvoud en het modernisme in Scandinavische ontwerpen en er ontstond een krachtige kruisbestuiving tussen Scandinavisch ontwerp en Amerikaanse technische ontwikkeling. Ontwerpers en ingenieurs ontdekten nieuwe materialen en ontwerptechnieken. Zo ontstond er een nieuwe, moderne visie op architectuur en interieurinrichting – de Mid-century-modern stijl. Deze woonstijl werd al snel door Europa overgenomen en heeft tot de jaren ’70 onze manier van wonen en je thuisvoelen sterk beïnvloed.

interieur met fotokunst 'Melkhuisje' van Dirk Wiersma

Een modern Scandinavisch interieur

De charme van de hedendaagse Scandinavische woonstijl is dat de combinatie van klassiekers, kwaliteit en de toepassing van moderne technieken precies aansluit bij onze behoefte en woonvoorkeuren van nu.

We hebben vandaag de dag ongekend veel mogelijkheden, materialen en toepassingen voor meubels, stoffen en accessoires. We worden in winkels, online en door woonprogramma’s voortdurend geïnspireerd in wat kan en wat jij zou willen. De ongecompliceerde ‘less is more’ Scandinavische stijl is een verademing en geeft ons een handreiking voor een duurzaam dagelijks leven thuis. Innovatieve ontwikkelingen en natuurlijke materialen; in alle opzichten een win-win situatie voor mens en omgeving.

interieur met schilderij 'In Good company 6' van Aleksandra

Interieurs worden opgebouwd met strakke, eenvoudige lijnen voor vloeren, wanden en meubels. In deze basis wordt gebruik gemaakt van hout, natuursteen en tegels wat eenheid brengt in de ruimte. Er worden vooral lichte houtsoorten gebruikt, die snel aangroeien en minder impact hebben op de natuur, zoals dennen-, beuken-, berken- en essenhout.

Licht in het interieur is belangrijk. Dit wordt bereikt door zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten, met grote ramen en lichte transparante gordijnen. Lichte vloeren, wanden en plafonds, gecombineerd met zachte pastelpinten en heldere grafische lijnen, versterken de weerkaatsing van het binnenstromende licht.

Scandinaviërs beheersen de kunst om sober, maar smaakvol, om te gaan met kleur in alle schakeringen wit, zwart, grijs, zachtblauw, grijsgroen en oudroze. Felle kleuren zul je minder snel tegenkomen in het hoge Noorden. De kleurpaletten zijn clean en helder, om het donker tegen te gaan in de lange winters en in de korte zomers het licht zoveel mogelijk te reflecteren.

interieur met schilderij 'Gold Vein' van Ines

Puur en harmonieus

De pure, harmonieuze sfeer die het Scandinavisch interieur uitstraalt, kun je op een eenvoudige manier tuis toepassen. Kies voor hout, lichte kleuren, eenvoudige vormen en maak het compleet mat natuurlijk groen. Strakke lijnen, grafische patronen, zachte pastelkleuren en natuurlijke materialen laten zich eindeloos combineren tot kleine stillevens die de puurheid van de Scandinavische woonstijl weerspiegelen. Schilderijen in zachte kleuren of met geografische patronen, houten beeldjes of wanddecoratie passen prachtig in deze stijl. Het totale plaatje is zowel functioneel als ruimtelijk, met op elkaar afgestemde materialen, wat je huis de warme persoonlijke sfeer geeft die zo kenmerkend is voor het leven in de Noordelijke, Scandinavische landen.

Thera van Assen © 2023