• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Scandinavisch, hedendaags design met een lange geschiedenis

Scandinavisch, hedendaags design met een lange geschiedenis

Scandinavisch design is afkomstig uit de Noord-Europese landen Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland en kreeg vorm in de jaren dertig van de vorige eeuw. Inmiddels is de Scandinavische woonstijl een veelomvattend begrip geworden, waarbij functionaliteit, schoonheid en eenvoud het meest kenmerkend zijn. Een Scandinavisch interieur is meestal een licht interieur, met veel aandacht voor natuur en natuurlijke materialen, ambachtelijk gemaakte meubels, strakke lijnen, organische vormen en sobere ontwerpen.

schilderij Forest Impression 2 van Aleksandra

Scandinavisch design, de ontwerpers

Het ontstaan van een stijlperiode is voor een groot deel in handen van de mannen en vrouwen die ontwerpen, ontwikkelen en de vernieuwingen gaan toepassen in het interieur. Scandinavische ontwerpers hebben een belangrijk stempel gedrukt op een immense verschuiving in het denken over architectuur en interieur naar de moderne bouw- en woonstijlen.

Arne Jacobsen en Hans J. Wegner tekenden nieuwe meubels, Vernor Panton experimenteerde met moderne materialen, Poul Henningsen ontwierp met licht, Alvar Aalto maakte de vaasicoon ‘Aalto’ geïnspireerd op golven en Finse meren en de kleurrijke stofontwerpen van Armi Ratia (‘Marimekko’) zijn ook vandaag nog heel populair. Een grote groep Scandinavische ontwerpers en ambachtsmensen gaf in de jaren dertig vorm aan eenvoud en functionaliteit, zonder schoonheid en detail uit het oog te verliezen. Door de naderende Tweede Wereldoorlog werden hun ideeën verder overgebracht naar West-Europa en de Verenigde Staten. In de jaren vijftig was er een definitieve omslag gemaakt naar de moderne (woon)stijlen en deze invloed is tot op de dag van vandaag terug te zien in de ontwerpen van meubels, accessoires en interieurs.

schilderij Five Trees van Ines

Scandinavisch design in huis

Het heldere karakter van het Scandinavisch design is heel inspirerend om toe te passen in je eigen huis. Je interieur krijgt een Scandinavisch tintje door veel hout te gebruiken. Onbewerkt hout op de vloer, een houten tafel of stoel, de open haard of accessoires. En kies voor een houten lijst om een schilderij. Niet alleen hout, maar ook andere natuurlijke materialen passen bij deze woonstijl. Een schilderij met bloem- of bladmotieven is een prachtige toevoeging, je maakt het interieur compleet met enkele meubels in de stijl van Scandinavische ontwerpers of een origineel exemplaar, bijvoorbeeld de Egg-chair van Arne Jacobsen. Je kunt de kleur van de bekleding matchen met de kleuren in een schilderij aan de wand, waardoor ze elkaar gaan versterken.

schilderij Still Waters van Aleksandra

De sfeer van een interieur in Scandinavische stijl 

Binnenstromend daglicht, sfeervolle verlichting, natuurlijke stoffen als katoen, linnen en wol, gezellige hoekjes met boeken, keramiek en vintage items - de eenvoud van de Scandinavische woonstijl past in elke kamer van je huis. Een houten vloer, stoelen van Deens design rond de keukentafel, functionele keukenapparatuur, een grote plant en een schilderij met natuurlijke kleuren; meer heb je niet nodig om je keuken de Scandinavische touch te geven.

schilderij Tierra del Arena 3 van Aleksandra

Een kinderkamer is heel geschikt om in te richten in de Scandinavische stijl. Heldere kleuren, veel daglicht, natuurlijke stoffen met eenvoudige prints, houten accessoires en speelgoed, een schilderij met een herkenbare afbeelding zijn de ingrediënten voor een gezellige kinderkamer die rust uitstraalt.

Lees ook de eerste blog van dit tweeluik over de Scandinavische woonstijl

Thera van Assen © 2018