• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

SACHA’s expressie

SACHA’s expressie

De hoorn galmt. Baant zich een weg door het rotsachtig klimaat. Toeristen krioelen kriskras door elkaar op het authentieke perron. De stoom-locomotief past perfect in het plaatje. Een getrouw beeld van de situatie. Het is de kunst van het uitdrukken. Expressie geven aan een voorstelling. Ik ben in gesprek met Sacha. Vanuit de restauratie slaan we het stationstafereel gade. Samen op ontdekkingstocht. De trein vertrekt. We staan op het punt het ruige en gelaagde landschap te doorkruisen. De start van een historische route. In sneltreinvaart door het leven van Sacha.

Omweg

“Via een omweg  als actrice, documentaire maakster en fotografe heb ik mijn grote liefde gevonden: de schilderkunst”, vertelt Sacha. Ik luister aandachtig. Ondanks haar creatieve opleidingen is ze in de schilderkunst een autodidact. Ploeteren, zoeken, ontdekken en lef hebben, hebben haar gebracht waar ze nu is. Sacha werkt graag met kleuren. Expressionistisch en ruig met messen en kwasten experimenteren hebben haar eigen abstracte manier van schilderen opgeleverd.

schilderij 'Water Flowers' van Sacha

Ze zoekt naar verdieping, verborgen emoties en onverwachte vormen. Vooral het laag over laag werken met verf geeft haar het gevoel van een verhaal vertellen. Glanzend en diep. Rijk en verrassend. Alles zit verborgen in haar gebruikte verftechnieken.

Talent

De kunstenaar in Sacha heeft een enorme drang om zich te uiten. In het bezit van een vrije geest en onderzoekende aard. Voortdurend willen leren en tegenvallers accepteren. Zo herkent u het echte talent.

schilderij 'She' van Sacha

Ik geef haar een compliment over haar werk. Waar haar talent vandaan komt? “Ik ben heel jong begonnen als actrice, was mij dus al heel jong bewust van een creatief talent. Ik heb het gewoon nodig om mijzelf te kunnen uiten op wat voor manier dan ook. Tijdens mijn acteertijd ook nog afgestudeerd als fotografe maar uiteindelijk mijn weg gevonden in de abstracte kunst”.

We mijmeren over de kunsthistorie en de beroemde schilders van weleer. In de schoenen van welke kunstenaar ze een dag zou willen staan? “Er is geen tijd of kunstenaar met wie ik zou willen ruilen of in wiens tijd ik zou willen leven. Ik ben uitgekozen door de Societe des Artistes om in een 100-jarige traditie in het Grand Palais in Parijs te mogen hangen. Op dat moment had ik wel even een trots gevoel. Veel grote schilders hebben daar gehangen en ik even mocht deel uitmaken van een stukje historie”. Ik merk haar fiere houding op. Dat is helemaal terecht!

schilderij 'Horizon' van Sacha

Reizen

De thee wordt op ons tafeltje gezet. In een ontspannen sfeer filosoferen we voort. “Het heerlijke van schilderen is dat je je kunt uiten op een manier die heel persoonlijk is. Je verhaal op doek is vaak ook toegankelijk voor anderen. De schilderijen groeien en leven automatisch met je mee. Ze laten je ontwikkeling zien”. Sacha straalt helemaal als ze me dit uit de doeken doet. Het brengt haar trots. “Waar ik heel trots op ben, is dat ik me verdiept heb in het abstract kunnen vormgeven van wat iemand anders in zijn hoofd heeft. Door gesprekken en inleving kan ik een beeld vormen van wat die ander graag wil zien. Dat is spannend en drijvend”.

We drinken thee en babbelen verder. “Zelf reis ik regelmatig naar mooie plekken op de wereld voor mijn inspiratie. Overigens geven gewoon goed kijken, luisteren en voelen in het dagelijkse leven al zo veel prachtige en onverwachte momenten. Die probeer ik in één beeld te vangen”.

schilderij 'Delicate White' van Sacha

Dromen van kunst

We begeven ons naar het perron. Klaar om de reis per trein voort te zetten. “Schilderkunst leren waarderen is een geleidelijk proces. Als je een stukje van een schilderij mooi vindt, is dat het begin van het respect voor kunst en voor de kunstenaar. Kijk ernaar en voel welk stukje iets met je doet”.

Het landschap langs het spoor is fascinerend en kleurrijk. Bergen zijn imposant en ruw. Het omringende water is kalm. Vlak als een spiegel. Mijn indruk reist naar grote hoogte. Het gevoel van vrijheid overheerst. Het komt op mij over als een kunstzinnig spektakel. Samenstellen we vast: kunst is emotie. Vol van emotie. “Contact met mijn klanten vind ik geweldig! Luisteren naar hun verhaal en uitvinden hoe ik onderdeel kan gaan uitmaken met mijn kunst van hun droom”.

We genieten met volle teugen. “De vrije hand krijgen om een collectie te maken voor een huis of bedrijf is het spannendste om te doen. Ik ben dan ook het meest trots op de huizen die ik ingericht heb”.

schilderij 'Turquoise Skies' van Sacha

Per spoor

De historische treinrit duurt voort. Eén van een uitzonderlijke klasse. De kleuren der natuur zijn verrassend mooi. Dat is ook Sacha opgevallen. “Ik werk meestal vanuit kleur. Neem twee of drie kleuren in mijn hoofd en ga daar mee aan de slag. Dan kijk ik wat ze met elkaar doen en of ik met verschillende technieken een mooie compositie kan maken. Vaak is mijn werk ruig, expressionistisch en gelaagd”. 

Sacha en ik ronden ons gesprek af. “Ik ben intens dankbaar voor mijn talent en hoop dit nog lang en met veel mensen te kunnen gaan delen. Er samen van te kunnen genieten als de schilderijen uitwaaieren over de hele wereld en hun eigen verhaal vertellen en geschiedenis gaan schrijven”. Na een behouden reis zijn we aangekomen op ons eindpunt. Het ging als een trein. Wat ik in mijn bagage meeneem? Ontdek de wereld. De wereld van Sacha!  

Bekijk hier alle schilderijen van Sacha

Walter van Steen © 2018