• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Rust in je interieur

Rust in je interieur

We leven in een maatschappij die druk is. Iedereen is met van alles bezig, we vliegen van hot naar her. We maken mooie reizen en maken veel mee. Op werk zijn we druk, zeker in combinatie met alle bezigheden die we privé nog hebben. En wat is er dan fijner dan thuis een rustpunt te hebben? Als je huis voelt als thuis, een plek om tot rust te komen en op te kunnen laden om weer lekker aan de slag te kunnen dan is dat alleen maar extra fijn.

Interieurontwerp Inge Lohman

Hoe creëer je die rust thuis?

Plattegrond.

Ik kan je aanraden om te beginnen met de basis. Maak een plattegrond met heldere lijnen, logische routing en zet niet alles vol. Laat ook wat lucht in de plattegrond. Dat zorgt voor rust. Belangrijk is dat je wat ruimte laat tussen de diverse producten als dat mogelijk is.

Verlichting.

De volgende stap is de verlichting. Die moet ook in balans zijn. Als je basisverlichting klopt, heb je overal ongeveer evenveel licht. Basisverlichting kun je bijvoorbeeld met wandlampen op een mooie manier toepassen. Wandlampen geven indirect rustig licht en door ze dimbaar te maken kun je ze zoveel licht laten geven als je nodig hebt. Dat vul je dan aan met direct licht op de plekken waar je dat nodig hebt, bijvoorbeeld boven je aanrecht met spots en met leeslampen naast de fauteuil waar je graag leest. Tot slot kun je nog wat extra sfeerverlichting plaatsen, bijvoorbeeld op een dressoir.

schilderij Den Haag Skyline van Ines

Kleur en materiaal.

Vervolgens ga je aan de slag met kleur en materiaal. Met kleur kun je ook de rust creëren die je wilt bereiken. Zorg voor een uitgebalanceerd kleurenplan. Er zijn kleuren die van zichzelf al meer rustgevend zijn als andere, zoals groentinten, aardetinten, sommige blauwe tinten. Wees voorzichtig met schreeuwende kleuren. Uiteraard kun je die wel toepassen, maar doe dit mondjesmaat. Bijvoorbeeld in accessoires. Op die manier blijft je basis rustig. Denk niet dat door alles wit te laten dat je dan vanzelf een rustig interieur krijgt. Met de juiste kleuren kun je diepte ervaren en gebieden een kader geven, dat geeft juist rust.

Productkeuze.schilderij Together van Ines

Productkeuze is de volgende belangrijke stap in het creëren van rust thuis. De combinaties van de juiste producten geeft ook rust en zorgt voor balans. Het is moeilijk om hier zo een voorbeeld te geven, maar wat je als houvast kunt gebruiken is om te proberen binnen een stijl te blijven. Dat betekent niet dat je salontafel, dressoir en eettafel uit 1 lijn moeten komen. Juist niet, maar zorg wel dat het bij elkaar past.

Welke kunst past in een rustig interieur?

Als je basis klopt en rustig is, kun je met de kunst eigenlijk weer alle kanten op. Zelf vind ik landschapsschilderijen van zichzelf al een bepaald soort rust uitstralen. Together van Ines bijvoorbeeld. Dat is dus altijd een goede keuze. Verder zijn schilderijen die een beetje symmetrisch zijn opgebouwd ook aan te raden. Een meerluik kun je ook doen, mits de formaten gelijk zijn, of dat ze binnen een recht kader zitten zoals Summer Roses  van Ines. 

schilderij Summer Roses van Ines

Inge Lohman © 2016