Ruimte maken voor kunst in je interieur

Ruimte maken voor kunst in je interieur

Het is zover, je hebt het schilderij gekocht dat helemaal bij jou past. Het is een kleurrijk en spannend abstract werk geworden of een lieflijk landschap in zachte pasteltinten. Misschien viel je voor een schilderij met mensfiguren of juist een stoer stadssilhouet. Welke keus je ook hebt gemaakt, nu is het belangrijk om je met zorg gekozen kunstwerk een goede plek in je huis te geven.

schilderij Pazifik van Ines

Kunst aan de wand

Een schilderij of ander kunstwerk verdient het om een mooie plek aan de wand te krijgen. Het kan zijn dat je het schilderij hebt uitgezocht om boven de bank of het dressoir te hangen. Als het muuroppervlak niet te groot is, kun je er ook voor kiezen alleen het kunstwerk aan die wand te hangen en verder niets. Je kunt dan de kleur of print van de muur aan het schilderij aanpassen.

schilderij Abstract Trees 1 van Aleksandra

Een andere optie is om het schilderij niet op te hangen, maar op een wandplank of tegen de muur te zetten. Dit zal op een heel andere manier de aandacht op het werk vestigen.

schilderij Day At The Lake 2 van Irina

Tips en tricks

Hoewel je natuurlijk je eigen smaak volgt, zijn er ook een aantal richtlijnen waardoor het schilderij nog beter uitkomt.

1. Zorg dat het werk mooi belicht wordt. Je kunt bijvoorbeeld een spotje op het schilderij richten.

2. Een (te) klein schilderij boven een grote driezitsbank zal niet de blikvanger zijn die je graag wilt. Houd met het formaat      van het werk rekening met de afmetingen van andere items in de kamer, zoals de bank, een grote kast of tv-meubel.

3. Geen het werk de ruimte! Durf de rest van de muur leeg te laten. Het is jammer als het schilderij wegvalt in veel andere decoratie.

schilderij Sun Garden van Buttner

4. Een schilderij dat te hoog hangt, trekt niet de aandacht die het verdient. Zorg dat het middelpunt van het schilderij op ooghoogte hangt. Wil je het kunstwerk juist goed kunnen zien als je zit, dan is het beter om het zelfs nog iets lager te hangen.

5. Een mooie lijst kan een schilderij net de finishing touch geven.

6. Hang het schilderij zo vlak mogelijk tegen de muur. Daarmee voorkom je vervelende schaduwen of storende lichtinval die je schilderij niet ten goede komen.

7. Je denkt er meestal niet bij na, maar het ophangen van kunst wordt veel makkelijker door gebruik te maken van een ophangsysteem. Je kunt rails plaatsen aan de muur, waarmee je het schilderij eenvoudig kunt verplaatsen. Als je ziet dat het schilderij toch een tikje meer naar rechts of naar links moet, is dat met een rail geen enkele moeite.

schilderij White Dove van Irina

De kunstenaar volgen

Een kunstenaar weet dat het onderwerp wat je schildert uiteindelijk minder belangrijk is, dan hoe je het uitbeeldt. De manier waarop het onderwerp in het beeld wordt gezet, draagt voor een groot deel bij aan de impact die het schilderij heeft. En waar je het kunstwerk hangt of plaatst, zal die uitstraling nog versterken.

Thera van Assen © 2019