RONDcirkelen
Het heeft geen begin en geen einde. Van mijn ‘bubble-gum’ blaas ik een mooie bel, die in mijn gezichtsveld rondcirkelt. Samen onderweg. Mijn ogen op de weg gericht. Ik krijg een steeds scherper beeld van een naderend voertuig. De camper rijdt de rotonde op. Ik zal er niet om heen draaien. Ronde vormen brengen beweging. Zie de wielen van de camper. Cirkels worden vaak gebruikt om een vorm van volledigheid en verbondenheid aan te geven. De vorm staat voor oneindigheid. Zoals tot in het oneindige aan elkaar verbonden blijven. De ronde vorm van een cirkel wordt geassocieerd met het vrouwelijke. Staat voor liefde, energie en kracht. Daarnaast is met cirkels ruimtelijk effect te creëren. Het effect is zowel onder water als in de lucht te bereiken. Kunstenaars spelen met atmosferisch perspectief.
Bubbelend
Tegenwoordig vieren we vakantie in onze eigen ‘bubble’. We zijn onderweg naar een zonnig oord aan het water. ‘Bubble heeft heden ten dage een geheel nieuwe lading gekregen. Het is nog even volhouden, voordat de ‘bubble’ vervlogen is. Ik zie uit naar ontspanning. Ontspanning in het bubbelbad. Buiten, in de frisse lucht. Het eerste dat ik doe bij aankomst. Even bubbelen met uitzicht op de natuurpracht.
Heerlijk om de natuurlijke omgeving op afstand te aanschouwen. Ik maak denkbeeldig eenvoudige vormen en voorwerpen van het natuurschoon. Wat valt op? Vormen en kleuren vervagen als deze verder weg staan. Verder weg worden voorwerpen kleiner. Voorwerpen kunnen elkaar overlappen, waardoor het andere verder weg lijkt. Ook schaduw geeft het gevoel van ruimte. Voorwerpen met scherpe contouren lijken naar voren te komen, zachte contouren wijken naar achter. In het schilderij ‘Deep purple’ komt het allemaal voorbij.
Prikkelend
In het platte vlak worden vooral het vierkant, de cirkel en de driehoek onderscheiden. Ruimtelijk gezien vinden deze vormen hun equivalent in de kubus, de bol en de piramide. In een poging de werkelijkheid overzichtelijk te maken, worden dit de grondvormen genoemd, waarop alle individuele vormen terug zijn te voeren. De omgeving prikkelt mijn gedachte. In vakantietermen zijn de vormen het bubbelbad, de zon en de puptent. Met wat verbeeldingskracht heb ik ook enig contrast kunnen ontdekken.
In een schilderij zijn vormcontrasten toe te passen. Dit komt vaak in schilderijen voor. Voorbeelden zijn: rond – hoekig, vaag – duidelijk en ruimtelijk – plat. Een vormcontrast veroorzaakt een versterking van de vormen. Een rond voorwerp lijkt extra rond als het naast een driehoek of vierkant wordt geplaatst. Het was een grote uitdaging om het gezichtspunt te vinden van de overlap tussen het bubbelbad, de zon en de puptent, zodat de vormen elkaar versterken.
Bruisend
Het is tijd voor verkoeling. Met bruiswater les ik mijn dorst. Ik maak een rondgang over het vakantieoord. Een groot natuurgebied met tal van mogelijkheden tot overnachten. Ik wandel langs het water.
In de natuur zijn de vormen vaak rond. Organische vormen. Afgeleid van plantaardige, dierlijke en menselijke vormen. Opeens ben ik afgeleid. Het water borrelt en bruist. Ik merk op dat de camperplaats achter mij leeg is. Het zal toch niet … . Niet veel later steekt een snorkelaar zijn kop op. Hij heeft onder water een camper gezien. Dat moet de ‘Laatste halte’ voor mede vakantiegangers zijn. Of … .
Wat hoor ik? Een piepend geluid komt boven het vogelgezang uit. We kijken om. De mede vakantiegangers parkeren hun camper. Poeh … . Een zucht van verlichting. Met een gerust hart wandel ik terug naar onze eigen ‘bubble’ en mijmer: ‘Ook al is de cirkel rond, het heeft geen begin en geen einde’.
Bekijk hier alle schilderijen van Sacha
Bekijk hier alle foto’s van Dirk