• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

POPulair figuur

POPulair figuur

Nu hebben we de poppen aan het dansen! De springende menigte doet het festivalterrein schudden op haar grondvesten. Uitzinnig van vreugde spring ik mee op het ritme van de muziek. De zanger zweept het publiek op. Klimt de stellage naast het podium in, waarin de cameraman ook zitting heeft. Van daaruit springt hij het publiek in. In een coulante bui vangt het publiek de zanger op. Een spectaculair ‘The Concert’! Het oranje-gele lichtspektakel versterkt de contouren van de rockband. Figuratief gestileerde vormen ondersteunen het geweldige optreden. De Nieuwe Figuratie heeft een sterke relatie met Pop Art. Het kan bijna geen toeval zijn dat ook het ontstaan van de Nieuwe Figuratie en Pinkpop nauwe verwantschap vertonen. De naam verraadt dat schilders uit deze stroming de figuratie nieuw leven wilden inblazen. Tegelijkertijd is ook de mascotte van het muziekfestival, de roze pop, tot leven gekomen.

schilderij 'Camouflage' van kunstenaar Aeksandra

Nieuwe Figuratie

De Nieuwe Figuratie is een aan de Pop Art verwante schilderstijl uit de jaren 1960 en 1970. Een groep kunstenaars uit Nederland en België kreeg een hernieuwde belangstelling voor de figuratieve elementen in de schilderkunst. Het werk kenmerkte zich door de bijzondere belangstelling voor de relatie tussen voorstelling en werkelijkheid. Veel gebruik wordt gemaakt van elementen uit de populaire beeldcultuur, zoals stripverhalen en reclame. Een fragment uit een festival-dag wordt bijzonder goed verbeeld door de karakteristieke zwarte figuren uit ‘Friends’. Samenzijn en de vrolijkheid ten top!

schilderij 'Friends' van kunstenaar Ines

Silhouet

De Nieuwe Figuratie is een artistieke beweging. En met de beweging zit het wel goed. Zowel op het muziekfestival als in ‘We Are Family’. Ieder figuur in een typische houding. Duidelijk is dat afgeweken wordt van traditioneel perspectief. Ieder figuur wordt geabstraheerd tot een unieke silhouet-vorm. Wat willen de figuren nu eigenlijk zeggen? Non-verbale communicatie valt eenvoudig af te lezen. U herkent er vast wel iemand in. Een familielid, vriend of collega. U kunt ze ook zomaar tegenkomen op een muziekfestival.

schilderij 'We Are Family' van Ines

Popfestival

Pinkpop is het langstlopende jaarlijkse muziekfestival ter wereld. Ontstaan ten tijde van de Nieuwe Figuratie. In 1969 werd het popfestival voor het eerst georganiseerd, in het eerste jaar weliswaar onder een andere naam. Met de samentrekking van de woorden

drieluik schilderij 'Dancers' van kunstenaar Ines

Pinksteren en popmuziek wordt tot Pinkpop gekomen. Het logo, een roze pop, verwijst naar de combinatie van het Engelse woord ‘pink’ en het Nederlandse pop. De roze pop heeft kenmerken van de Nieuwe Figuratie, als ook Popart elementen. Een spanning tussen het platte vlak en de illusie van ruimte. Het felle kleurgebruik. De kleur roze is iconisch voor Pinkpop. De felle kleuren van ‘Dancers‘ tonen evengoed passie. Het ritme wordt versterkt door de gestileerde populaire figuren. Wat een beweging. Wat een cadans. Wat een uithoudingsvermogen. En ik, ik danste nog uren door. Ver na middernacht hield ik het poppetje voor gezien, kastje dicht!

Bekijk hier alle schilderijen van Ines

Walter van Steen © 2022