• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

overMACHT

overMACHT

“Hier spreekt uw opperbevelhebber. Linialen, geodriehoeken en passers bij de hand”. Het suprematisme heeft haar intrede gedaan. Het lijkt alsof het alleen over macht gaat. Niets is wat het lijkt. Een kunststroming (1913-1918) geïnspireerd op het Kubisme en Futurisme. Het heeft zeker wel enig machtsvertoon. Juist door de eenvoudige geometrische vormen, pure vormen en zwart en wit. Het gaat om grote contrasten. Contrasten die zich evengoed op het wereldtoneel voordoen. Waar ikzelf uit veiligheidsoverwegingen van op dit moment liever van weg wil blijven. U kunt vast wel bedenken welke regimes het heden ten dage aan den lijve ondervinden. Contrasten genoeg. Ik heb het uitsluitend over de schilderkunst.

schilderij Neon Song van kunstenaar Buttner

Suprematisme

Het suprematisme is een Russische stroming in de abstracte schilderkunst. Het gaat vooral over cirkels, driehoeken en vierkanten. Eenvoudige vormen met een sterke uitdrukking. Van samengesteld kleurgebruik tot de primaire kleuren. Elementen van het Suprematisme zijn terug te vinden in Neon Song. Het schilderij bevat diverse eenvoudige vormen, zowel rond als hoekig. Veel wordt gewerkt met geometrische figuren tegen een witte achtergrond. De beweging in het schilderij zorgt voor een vleugje muzikaliteit en meer dan enige sprankeling. Een indrukwekkend lied, in verf en kleur weergegeven. Met een voortreffelijk ritme. Meer nog ga ik spontaan dansen van de cadans van de Color Fields. Een geweldig geometrisch spektakel, waarbij kleurrijke vierkanten de boventoon voeren. Als een muzikale ladder met heldere tonen.

schilderij Color Fields van Ines

Invloed

United Colors en vergelijkbare schilderijen zijn geïnspireerd door een eerder ingezette kunststroming. Het Futurisme is op de toekomst gericht. Gekant tegen de tradities van de 19e eeuw. Het verheerlijkt beweging, snelheid, techniek, lawaai, oorlog en dynamiek. Het idealiseert alles wat modern, nieuw en snel is. Hoewel de beweging in Rusland weinig weerklank vond, had het Futurisme wel invloed op Wassily Kandinsky.

schilderij United Colors van Ines

Het schilderij United Colors heeft eenvoud. Het trekt aandacht. Het heeft beweging. Het straalt vrolijkheid uit. Fleurige kleuren in verschillende tinten worden afgewisseld met primaire kleuren. De eenvoud zit vooral in het contrast tussen rond en hoekig. Als een kleurrijke blokkendoos. Vierkante blokken die de cirkelvormen beschermen. Ook het contrast open en gesloten is denkbaar. De vormentaal teruggebracht tot in essentie.

schilderij Passion van Ines

Spiritueel

Het Suprematisme is verbonden met het spirituele, zonder enige politieke bedoelingen. Het betreft kunst waarbij geen sprake is van figuratie, maar als onderdeel van de abstracte schilderkunst wordt beschouwd. In de afbeeldingen is geen omhoog, geen omlaag, geen rechts en geen links. Dit verraadt dat er een wiskundige filosofie achter zit, waarbij met speels gemak gebruik gemaakt wordt van zwart en wit. “Leg uw linialen, geodriehoeken en passers maar neer”. Oppermachtig gesproken.

schilderij Connemara van Ines

Het zal u vast duidelijk zijn. Ik bevind me in hogere sferen. Het spirituele overkomt me. Wie heeft daar nu invloed op? Het is verre van zwart-wit. Een typisch geval van overmacht.

Bekijk hier alle schilderijen van Buttner

Bekijk hier alle schilderijen van Ines

Walter van Steen © 2022