• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

morgenROOD

morgenROOD

Water in de sloot. Het regent. Druppelsgewijs wordt het ritme bepaald. Mijn hartslag past zich razendsnel aan. Wat een meditatie met een mens kan doen. In kleermakerszit beleef ik een spirituele ervaring. Ik voel vurige warmte. Ik voel mijn bloed sneller stromen. Ik voel de hartstocht. Bij de gedachte aan mijn geliefde. Bij de gedachte aan mijn dierbaren. In gedachten dwaal ik rond op een andere planeet. Dat moet haast Mars wel zijn. Daar waar het ijzergehalte in de bodem hoog is. Een roestige gloed onder invloed van water en zuurstof. Ik ben onder invloed van het Boeddhisme waar de kleur rood staat voor de kracht van het leven Want levendig voel ik me. Sterk beïnvloed door Golden Hour voel ik wat rood met me doet. De retraite brengt mij uiteindelijk terug op aarde. Wat doet rood in de schilderkunst?

schilderij Golden Hour van Sacha

Humeur

Bewust of onbewust wordt u beïnvloed door gebruikte kleuren in een schilderij. Eenieder heeft eigen persoonlijke voorkeuren in kleur. Kleur beïnvloedt direct je humeur. De kleurassociatie kan zowel positief als negatief zijn. Rood trekt de aandacht. Het is een teken van gevaar en woede. Rood is ook de kleur van de liefde, passie en romantiek

In de Middeleeuwen was rood het symbool van rijkdom. Kardinalen en koningen kleedden zich het liefst in rode kleren. In de kunst was rood het symbool van bloed en daarmee van hartstocht, maar ook van het lijden. Het rood van het lijden is veelal terug te vinden in religieuze schilderijen. Het rood van het levendige wordt verbeeld in ‘Incrowd 3’ en ‘Incrowd 4’. Zo te zien, zit de stemming er goed in.

schilderij 'Incrowd 4' van Aleksandra

Meesters

Abstracte kunstenaars hebben zich laten verleiden door de kleur rood. Rood als primaire kleur werd gebruikt door Piet Mondriaan. Mark Rothko gebruikte liever een dieper donkerder rood dat voor hem een spirituele lading had. Er bestaan verschillende rode pigmenten. Op het moment dat een nieuw pigment gevonden werd, ontstond een opleving van het gebruik van rood in de schilderkunst. Toen Columbus de nieuwe wereld ontdekte, kwam een rode kleurstof uit de ‘Cochenille-luis’ naar Europa. Dit nieuwe karmijn-rood werd meteen volop gebruikt. Dit is vooral terug te zien in de werken van Peter Paul Rubens en Rembrandt van Rijn.

schilderij 'Sundown' van Sacha

De kleur is letterlijk bloederig rood, rood van het bloed van deze luizen. Net als bloed, verkleurt ‘Cochenille’ ook snel. Dit maakte de kleurstof in het verleden zeer populair onder schilders. Rood is de kleur van het bloed. Bloed is gelijk aan leven.

Leven

De combinatie van het rood pigment en insecten blijft  me bezig houden. Als een luis in de pels. Cochenille is gemaakt van geplette schalen van schildluizen. De luis leeft op schijfcactussen. Deze komt u veel tegen op Gran Canaria. Het eiland van vulkanische oorsprong.

schilderij 'Hold On' van Aleksandra

Het avondrood doet haar intrede. Het is inmiddels opgeklaard. De kleur rood treft u regelmatig aan het einde van de dag aan. ‘Sundown’ laat een fantastische vurige zonsondergang zien. Een beeld om niet snel te vergeten. Ik voel mijn bloed sneller stromen. Ik voel vurige warmte. Ik voel de hartstocht!

Bekijk hier alle schilderijen van Aleksandra

Bekijk hier alle schilderijen van Sacha

Walter van Steen © 2022