mooi PORTRET

mooi PORTRET

We proosten. Op het familieweekend! Te midden van de Gentse geneugten. Authentiek. Bourgondisch. Cultureel. Drie statige kerken op rij. We bezoeken de eerste. Omgeven door ware kunsthistorie. Vol ongeloof bewonder ik de schilderijen. Het valt op. Veel portretten. Gent kent dan ook vele gezichten.

schilderij Beautiful Distraction van Irina

Aan de muur boven het altaar hangt een portret. Een artistieke voorstelling van een vrouw. Ik kijk opzij. Zij kijkt naar voren. Vrouwelijk schoon geportretteerd. Ik glimlach en knik. Tegelijkertijd vraag ik me af of deze vrouw een lastig portret is … . Zonder aanziens des persoons. Was het een gewoon mens? Was het een gelovig mens? Was het een bijzonder mens?  De ziel en zaligheid van de portretschilder weerspiegelt. Ik neem de vriendelijke uitstraling met volle teugen in mij op.

schilderij White Dove van Irina

Portret schilderij

Portretten worden vaak gemaakt naar aanleiding van een memorabel moment. Ik staar omhoog. De handen tegen elkaar ondersteunen de kin. Hoe zou het zijn om zelf geportretteerd te worden? De opzet van een portret is te tonen hoe de persoon er uitziet. Soms met wat artistiek inzicht in de persoonlijkheid. Een portret heeft iets fascinerends. Het is een ontmoeting met een ander mens die er feitelijk niet is. Die ontmoeting, de herkenning, vindt plaats in jouw geest. De herkenbaarheid van het gezicht is vaak het belangrijkst. Ik zou zeggen een ‘ABC’tje’. Niet dat het eenvoudig zal zijn om mijn gezicht te vereeuwigen. Maar meer een beeltenis naar de kenmerken van de Gentse geneugten. Als een kunstenaar een portret van zichzelf maakt, wordt het een zelfportret genoemd. Veel kunstschilders legden zich naast ander werk ook toe op het maken van portretten en zelfportretten, zoals Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Rembrandt, Michelangelo, Andy Warhol en Frida Kahlo.

schilderij Happy Hour van Irina

Bekende portretten

We verlaten de kerk. Mijn blik valt op een gevel van een uitbaterij. Gij zult genieten! staat er op. De klanken van David Bowie’s ‘Heroes’ uit de dichtstbijzijnde kroeg vullen het kerkplein. Vrolijke gezichten. Ook enkele zeldzame gelaatstrekken. Of dat komt doordat het gezicht zo het makkelijkst staat óf door de pinten laat ik in het midden. De serveerster fotografeert een groepsportret. Volgens mij is het een dubbelportret geworden. Of dat komt doordat er maar twee personen op de foto te zien zijn óf door de pinten laat ik in het midden. Ik poseer in een gekunstelde houding. Of dat komt doordat poseren überhaupt niet spontaan plaatsvindt of … . U kunt het zelf wel invullen, geloof ik. Wat een portret!

drieluik schilderij Funny Faces van Ines

Ik draai me nog een laatste keer om. Het beeld van het vrouwen schilderij in de kerk laat mij niet los. Naar de ontmoeting met mijn geest. Ik glimlach en knik. Ik vouw mijn handen in elkaar. Ik vind het een bijzonder mooi portret van een buitengewoon mens. Wees gegroet Maria!

Walter van Steen © 2016