• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

MENSbeeld

MENSbeeld

Mijn hart klopt. Een teken van leven. Schilderingen van mensfiguren kunnen u doen denken aan familie en vrienden. Vaak door een herkenbare pose of samenstelling. Een scan langs de contouren van afbeeldingen geven u een eerste indruk. De kleur concretiseert een verdere voorstellingswereld en blaast het leven in. Schilderen van mensfiguren is één van de moeilijkste opgaven in de schilderkunst. Dit komt doordat u de vorm van andere mensen zo goed kent. Een kleine onjuistheid is al gauw storend. Tenzij opzettelijk gekozen voor een geabstraheerde afbeelding. En dan heb ik het nog niet gehad over toepassing van vervagingen of afwijkende proporties. Kijkt u daar doorheen? Hoe vult u de vervagingen in? Hoe is uw kijk op het mensbeeld? Het zijn vragen die diep gaan. Het zijn vragen die aan het denken zetten.

schilderij 'One in a Million 2' van Aleksandra

Voorstelling

Een eenvoudige uitleg voor het mensbeeld is een voorstelling van hoe de mens is. Tweedimensionaal uit zich dit in een weergave van mensen op een schilderdoek. Vanuit een andere dimensie kan het mensbeeld worden gezien als het wezen van de mens, overal en door alle tijden. Zowaar een filosofische gedachte.

Historische perioden zijn te typeren langs mensbeelden op basis van menselijke aard en gedrag, de menselijke drijfveren, mentale en emotionele capaciteiten en psychische mechanismen. Globaal wordt gesproken over het mensbeeld van de Middeleeuwen, de Renaissance of de Verlichting. De Middeleeuwen staat voor religieus, de Renaissance staat voor individualistisch en de Verlichting voor rationalistisch. Hedendaags is een figuratieve uitstraling in een modern jasje.

schilderij In 'Good Company 4' van Aleksandra 

Figuratief

Mensfiguren kunnen op verschillende wijzen weergegeven worden. De voorstellingswijze die afziet van elke relatie tot de werkelijkheid is te vinden in de abstracte schilderkunst. Onze kunstenaars maken daarbij slechts gebruik van beeldelementen als lijn, vorm, kleur en ritme. De abstracte kunst kent talloze richtingen. Kunstenaars passen bij figuratieve mensbeelden de methode van halfabstract of geabstraheerd toe. In een geabstraheerd schilderij zijn mensen, bomen en voorwerpen nog wel te herkennen, maar tot eenvoud teruggebracht. Abstract lijkend, maar met een herkenbare voorstelling.

drieluik schilderij 'Sketchbook Figures 2' van Aleksandra

Goed gezelschap

Schilderkunst is een manier om mensen te verbinden. Gedeelde gevoelens spelen een belangrijke rol. Onmisbaar voor het welzijn van individuen en de mensheid. Vaak wordt gezelschap gevonden waar mensen iets gemeen hebben. Ook al wordt het abstract weergegeven.

schilderij In 'Liv' van Aleksandra

Hoe kijkt u naar uzelf? De spiegel geeft een letterlijke invulling. Het laat uw evenbeeld zien. Tegelijkertijd is een spiegeling een omgekeerde vorm. Een spiegelbeeld heeft een diepere betekenis. Ik verkeer in goed gezelschap. Kijk hem recht in de ogen aan. Waarin ik mijn evenbeeld zie. Een mensbeeld vol levenslust. Mijn hart klopt!

Bekijk hier alle schilderijen van Aleksandra

Walter van Steen © 2019