• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

LICHT flits

LICHT flits

En er was licht! Zo valt te lezen in het Oude Testament. En ik geloof het nog ook. Alles begint met licht. Zonder licht, geen glorie. Licht komt ergens vandaan. Het meest in het oog springende is de natuurlijke lichtbron, zoals de zon, de maan, de sterren en de bliksem. Licht is een belangrijk beeldaspect in de schilderkunst. Licht maakt kleuren en vormen zichtbaar. Het is een belangrijk aspect in menig kunstzinnige verbeelding. Licht heeft ook een symbolische betekenis. Het kan het goddelijke verbeelden. Het kan een voorstelling meer dramatisch of juist vrolijker maken. Na verblind te zijn door de schoonheid van de natuur licht ik mijn hielen. In het natuurgebied is volop te genieten van de alle pracht en praal. Er gaat mij een licht op. Ik zal het uit de doeken doen.

schilderij Riff Wave van Buttner

Tegenlicht

In ‘Riff Wave’ wordt de Scandinavische natuur in een helder daglicht gesteld. Ik steek mijn licht op naast een kleurrijke zeespiegel. Het zand laat ik door mijn vingers lopen. Onder invloed van het tegenlicht geeft de beweging van de zandkorrels een glinsterend tafereel. De richting waaruit het licht op een tafereel valt, speelt vaak een belangrijke rol in een schilderij. Geen licht zonder schaduw. Het licht komt vaak van één bepaalde richting. De kunstenaar speelt met de kleur- en licht-donkerverschillen. Hoe groter het licht-donkercontrast is, des te feller is de indruk die het licht in het schilderij maakt. Een techniek waarin de natuurlijke lichtbron tegenover de kijker staat, is het tegenlicht ofwel contre-jour. Vooraan het schilderij is het dan donker.

schilderij Nordic Sunlight van Buttner

Lichtend voorbeeld

Met de zon in het vizier vervolg ik mijn ‘licht-tour’. Het tegenlicht in het waterrijk gebied is inspirerend. De verbeelding van ‘Nordic Sunlight’ heeft iets betoverends. Betoverend mooi was ook het concert van Snow Patrol. De melodieuze tonen. De gitaarriffs. De ingetogen kleurklanken. De doffe dreunen van de drums. De naam met een Scandinavisch tintje. Bescheiden stemgeluid. Gewoon lichte muziek. Licht vormt ontegenzeglijk ook een belangrijke bron bij een concert. De muzikanten of juist de achtergrond wordt voor het voetlicht gebracht. Met het tegenlicht ontstaan uitsluitend contouren van mensfiguren. Donker op de voorgrond. Bij ‘The Concert’ lijkt het licht uit de duisternis te komen.

schilderij The Concert van James

Lichtval

Terug naar de natuur. Al gaat de zon schuil achter de wolken, het licht komt mij tegemoet. Er is zeker een lichtpuntje aan de horizon te zien. Het licht komt achter de horizon vandaan. De kunstenaar brengt de zon met het contrast aan het licht. De aardetinten breken het blauwe licht van het idyllisch meer. ‘Lake Light’ is een aards paradijs. Zo valt te lezen in het Oude Testament’. Waar ik in geloof? ‘Houd het licht!’

schilderij Lake Light van Buttner

Bekijk hier alle schilderijen van Buttner

Walter van Steen © 2021