Licht en lucht in je Interieur
De weken voor de jaarwisseling gaan in een soort stroomversnelling voorbij. Weken van vieren, decoreren, gezelligheid en elkaar ontmoeten, een knallende jaarwisseling en daarna langzamerhand de omslag naar het ‘gewone’ leven. Vanaf januari lijken de dagen en weken te vertragen. Het geeft je de gelegenheid om stil te staan bij nieuwe dingen die gaan komen en veranderingen die je zelf wilt aanbrengen. Dit is ook een goed moment om je huis en interieur met een andere blik te bekijken.
Je interieur licht en lucht geven
Na de intensieve en rijker gedecoreerde decembermaand, krijg je in de stilte van januari behoefte aan opruimen en meer soberheid. Eerst was er het enthousiasme om toe te voegen, nu merk je bij jezelf dat je het nodig hebt om dingen weg te halen.
Opruimen helpt om weer ruimte en overzicht te krijgen in je interieur. Hoewel de winter niet de ideale tijd is voor een grootscheepse verbouwing, kan een verandering binnenshuis wel een vernieuwd gevoel geven.
Verlichting in huis
Je kunt eerst eens op je gemak door je huis gaan, nagenietend van de mensen die er zijn geweest, de goede momenten de je met elkaar hebt gedeeld. Tegelijkertijd kun je wat meer afstand nemen en met een objectieve blik de wanden, vloeren, meubelstukken en accessoires opnemen.
Juist in de donkere wintermaanden kan verlichting je interieur letterlijk oplichten en kun je daarmee op een eenvoudige manier een prachtig statement maken.
Elke kamer heeft neutrale verlichting nodig, liefst met lichtbronnen die je kunt dimmen. Een wand- en/of vloerlamp geeft de kamer een heldere en toch zachte verlichting. Kies voor het grote gebaar een lamp van royaal formaat, misschien in plaats van dat bijzettafeltje of extra stoeltje wat je niet echt nodig hebt. Een plafondlamp kan een hele muur verlichten of een donkere hoek in een aangenaam licht zetten, wat prachtig weerkaatst wordt in de rest van de kamer.
Behalve neutrale verlichting die een groot oppervlak bestrijkt, is het fijn dat verschillende plekken sterker uitgelicht worden. Goed licht bij de bank of een andere leeshoek is onmisbaar en werkplekken als de tafel en de keuken hebben een sterkere verlichting nodig.
Het licht op kunst in je huis
Licht kan camoufleren en in de spotlight zetten. Het onderstreept de schoonheid van je interieur, verdoezelt wat niet direct gezien hoeft te worden en accentueert wat juist aandacht mag krijgen. De kunst aan de muur kan niet zonder een goede verlichting.
In het algemeen geldt dat een kunstwerk gelijkmatig verlicht wordt, waardoor je zoveel mogelijk detail ziet. De meest gelijkmatige verlichting is die vanaf het plafond, liefst met twee lichtbronnen om schaduwen te voorkomen.
Daglicht, halogeen en gloeilampen verspreiden warm licht en dat geeft de beste waarneming van de kleuren. Schilderijen met warme (‘oude meesters’) kleuren hebben dit licht nodig. Moderne schilderijen met verzadigde, primaire kleuren komen het mooist tot hun recht met koel, wit licht.
Goed gekozen verlichting laat je kunstwerken sprankelen, voor een frisse, opgeruimde start van het nieuwe jaar.
Thera van Assen © 2017