Leve het STILLEVEN

Leve het STILLEVEN

Staat u er wel eens bij stil? Mij overkomt ‘t geregeld. Het overvalt me vaak. Die geuren. Die vormen. Die kleuren. Dan doe ik dit … . Ik blijf roerloos staan. Soms ga ik er bij zitten. Scan mijn omgeving. Voordat ik een kijkje in de keuken neem. Om te proeven. Te proeven van de entourage. Om vervolgens de totale compositie te ervaren. Een genot. Om stil van te worden.

schilderij With Friends van Irina

Stilleven schilderijen

Het is half zeven als ik het restaurant betreed. Aan de muur in de entree pronkt een schilderij met ‘Spitzen’. De balletschoenen verwijzen naar de passie van de ’vrouw des huizes’. De gastheer toont me een tafeltje bij het raam. Onder een kleurrijk stilleven schilderij met bijzondere vruchten. Eén waar de symboliek afdruipt. Symbool voor rijkdom. Stijlvol gekleed sla ik het etablissement gade. Een sfeervolle omgeving met een modern uiterlijk.

Ik wenk de ober. Bestel een glas droge witte wijn. Ik pak de menukaart aan. Brood met smeersels wordt voorgezet. Een warm welkom. Ik voel me direct thuis. Het meubilair is strak. Ik begeef me in een bourgondisch decor met stilleven schilderijen. Stilletjes aan heb ik een keuze voor het hoofdgerecht gemaakt. Het wordt een vispotje met verse groenten. Ik geef mijn bestelling door.

schilderij Wine Tasting van Irina

Stilleven vormgegeven

Boven de toog hangt een bloemstilleven. Een bos bloemen staat centraal. Hier en daar zijn kleine voorwerpen toegevoegd, zoals vlinders. Ik recht mijn rug. Doe een pas op de plaats. Ik wend mijn fotografisch geheugen aan. Een stilleven is een artistieke compositie van roerloze of levenloze objecten, die met zorg zijn belicht. Het kan bijvoorbeeld een schilderij of tekening zijn van een schaal met fruit, een tafel met serviesgoed of bloemen in papier gewikkeld. Een verwelkte bloem kan bijvoorbeeld voor vergankelijkheid staan, terwijl het pronkstuk rijkdom toont.

De presentatie van het vispotje is uitmuntend. Ik ben er stil van. In de categorie markt- en keukenstukken, als het ware. Ik maak een foto met mijn telefoon. Ik vind de bevestiging. De bevestiging dat er geen enkele beweging op het bord waar te nemen is. Doch bewondering. Stil is het even. De servet knoop ik op kunstzinnige wijze voor. Dan volgt gesmak.

schilderij Meadow Flowers van Aleksandra

Omgeven door stillevens

Mijn gedachten vullen de ruimte. Met het schilderen van een stilleven concentreert een schilder zich op de compositie. Zoekend naar het vloeiende onderscheid in kleurnuances tussen de lichtste en donkerste partij. De aandacht gericht op het gebruik van kleur en toonwaarde. Een stilleven is welhaast een ‘proefstuk’ dat de virtuositeit van de schilder aangeeft.

schilderij Enjoy van Irina

Ik kan er geen genoeg van krijgen. Met mijn telefoon, annex fototoestel, maak ik een virtuele pirouette. Mijn blik valt op een fruitschaal in de keuken. De frisheid spat er af. De levendige kleuren springen in het oog. Met verve. Ik bestel nog een nagerecht. Sluit af met een verse fruitsalade. De ober zet me het gezonds voor. En dan doe ik dit … en alles staat stil!

Walter van Steen © 2016