• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

LANDSCHAPSCHILDERIJEN b(l)oeien

LANDSCHAPSCHILDERIJEN b(l)oeien

Het is lente! Goede zin steekt zijn kop op. Ik blaas de stof van mijn stalen ros. Met de wind in mijn rug, een strakblauwe hemel en een aangenaam zonnetje bloei ik helemaal op. Niet alleen ik. Het hele landschap verandert. Zie, daar in de verte … . Zie de uitgestrekte vlakte. Zie de ruige bossen. Zie de bergen aan de einder. Zie de valleien met kronkelende rivieren. Zie een boeiend spektakel van de flora. Zie de kleuren. Zie de bloemen dansend in de wind. Zie het pittoresk dorpje. Zie de schuimkragen in zee. Ik kom ogen tekort. Een ware ontdekkingstocht. Taferelen om spontaan vrolijk van te worden!

schilderij 'Oceanfront' van Buttner

De bloeiperiode

Ik maak vakantieplannen. Omringd door een Hollands landschap. Een willekeurig weekend. Op pad. Van een ver zeegezicht aan de kust tot een rustiek tafereel waarin de Hollandse molen niet ontbreekt. Het is zó genieten. Waarom naar een verre bestemming? Ons eigen land heeft zoveel moois te bieden. Zó dachten de kunstschilders destijds ook. In de Gouden Eeuw maakte het Hollandse genre een bloeiperiode door. De Hollandse landschapschilderkunst is een van de hoogtepunten binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. Neerlandsch schilders kregen naam en faam over de hele wereld.

schilderij 'Regatta' van Ines

In de landschapsschilderkunst is de weersgesteldheid een belangrijk aspect van de compositie. Het bepaalt in grote mate de stemming. Naar de stem van de kunstenaar. De buitengewoon boeiende taferelen hadden vaak een religieus karakter. De levensbeschouwing vond zijn weerspiegeling in de schilderkunst. Landschap is ook in de hedendaagse schilderkunst een geliefd thema. Zowel in figuratieve als abstracte werken wordt het landschap het uitgangspunt gebruikt. Het genre kende allerlei specialismen, zoals het zeegezicht, het stadsgezicht en het winterlandschap.

Buitengewoon landschappelijk

Er is zoveel te zien. Niet alleen in Neerlandsch landschap. Vooral ook in de landschap-schilderijen. Uren turend naar de elementen der natuur. Tijden mijmerend over hogere sferen. Landschap-schilderijen bloeien. Meer nog … landschap-schilderijen boeien. Ik krijg er geen genoeg van!

schilderij 'Down by the Sea' van Buttner

Ik ontwaak. Volledige rust en eenheid in compositie. Liggend in het hoge gras. Mijn stalen ros heeft voet aan de grond. Heeft zijn uitzicht behouden. Hoog boven mij uit. Ik sta op en ontwaar een boeiend schouwspel. Een deken van kleuren waaronder ik ben ingedommeld. Ik staar naar het wolkendek die de zonnestralen maskeren. Een verandering van de omgeving die een andere kijk op de wereld geeft. Ik ben er uit. Mijn vakantie vier ik in een Hollands landschap. Wat een rust. Wat een ruimte. Wat een talenten. Wat een lente! 

schilderij 'Flanders Fields' van Ines

Landschapschilderijen stralen rust en ruimte uit en doen het daarom altijd goed. Daarom heeft Kunstvoorjou.nl landschapschilderijen in vele stijlen, kleuren en formaten.

Walter van Steen © 2016