De landelijke stijl is een woontrend die blijft, meegaat met de seizoenen en in al z’n eenvoud nooit verveelt. Landelijk wonen is sober en een tikje rauw, maar altijd met een comfortabele en huiselijke uitstraling. Het landelijk interieur komt gemoedelijk over en wordt haast nonchalant ingericht waarbij kleuren, materialen en vormen zich naar elkaar voegen alsof ze altijd al naast elkaar hebben bestaan. Het geeft een gevoel van geborgenheid, een plek waar je graag thuiskomt en samen wilt zijn met anderen.
 
Sun Garden - Buttner

In een huis met een landelijke inrichting is de constructie van de woning vaak zichtbaar, zoals houten balken en bakstenen muren. De vormgeving van de meubels is sober en functioneel en de afwerking is vaak ruw of opgeschuurd. Stoffen en accessoires zijn van natuurlijke materialen en vergrijsde tinten maken het sfeerbeeld compleet.

Het samenspel van naturel materialen, kleuren en vormen geeft een harmonisch en stemmig totaalplaatje waar je je comfortabel en op je gemak voelt.
 

 

Het landelijk interieur in 2018

Liefhebbers van de landelijke woonstijl kiezen voor puur en echt, zij geven vaak de voorkeur aan een interieur met veel landelijke woonaccessoires. Daarnaast is er de meer moderne variant op het landelijk wonen, waar het accent ligt op eenvoud in kleur en vorm.
 
‘Landelijk’ staat voor een Relationship / White Garden - Ines comfortabele en verstilde sfeer; er is tijd voor jezelf en anderen, je neemt afstand afstand van de hectiek van de dag. Een rust die weldadig aanvoelt in een maatschappij die veel van je vraagt en die nieuwe energie geeft.
 
De woontrends voor het komend jaar voorzien in die behoefte aan rust in een snelle wereld én geven ruimte om actief in het leven van elke dag te staan. Comfortabel, uitnodigend en speels zijn hierbij de drie belangrijkste kenmerken, want we ontdekken steeds meer dat ‘spelen’ belangrijk is voor het gevoel van welzijn. Het speelse element kan heel goed worden toegevoegd aan de verstilling van de landelijke stijl zonder onrustig te worden. 
 

Landelijk wonen met een twist is:

 
1) Een plek om te spelen

Een donkere vloer van natuurlijk materiaal is een prachtige ondergrond om een interessante landelijke inrichting te maken. Een donkere vloer, bijvoorbeeld van geloogd eiken, donkergrijs beton of zwart geverfd hout, heeft karakter en laat de rest van het interieur eruit springen.

 
Lake Light - Buttner
 
2) Een spel van lijnen
Staal en smeedwerk  passen uitstekend in de landelijke woonstijl. Door stalen kozijnen, smeedijzeren trappen, een side-tabel met gelast frame of eetkamerstoelen met ijzeren onderstel  in het interieur te plaatsen, speel je met lijnen en geometrische patronen. Het is net alsof je met een dikke zwarte stift een tekening in de ruimte maakt.
 
Tierra del Oro - Aleksandra
 
3) Een spel van kleuren
De kleuren van een landelijke inrichting worden
Together - Ines
op elkaar afgestemd en in natuurlijke tinten gehouden. Extra kleur toevoegen kan de ruimte net iets sprankelende of spannender maken. Kies bijvoorbeeld voor diepe, intense kleuren als donkerblauw en hardgroen, wat prachtig combineert met het natuurlijke groen van planten en bloemen.
 
Terra, rood en roze tinten maken het rustige kleurpalet levendiger en afwisselender. Geel, goud, oranje en koper voegen warmte en glans toe aan de eenvoud van de naturel kleuren.
 
 

Thera van Assen © 2017

Thera van AssenThera van Assen is een van onze vaste bloggers op het gebied van interieur. Thera van Assen beheert RUiM. RUiM is inspiratie, idee en info over interieur. RUiM wil zich inleven in jouw woonbeeld en geeft er invulling aan. 

RUiM richt zich op meerdere invalshoeken van een interieur. De basis, indeling en inrichting van de verschillende ruimtes. Maar ook wat er nodig is om je huis (weer) tot een functionele en comfortabele woonplek te maken. En, misschien wel de basis van alles, wat de eigenheid van jou en je huis is en hoe je dit zichtbaar en voelbaar kunt maken.