• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

kunstZINNIG

kunstZINNIG

Kunst en zinnen. Beelden en woorden. Schilderij en woordenbrij. Het artistieke brein van de kunstenaar bepaalt het beeld. Het creatieve brein van de schrijver bepaalt de taal. Uw brein vertaalt het beeld of verbeeldt de taal. Een prachtig samenspel tussen schilderijen en gedichten. Schilderijen zijn als gedichten. Gedichten zijn als schilderijen. Een schrijver heeft een poëtische stijl als hij stijlfiguren en beeldspraak gebruikt. Een schilder maakt een beeld, waar de dichter alleen maar over kan schrijven. Of het nu abstract is of figuratief. Op zoek naar de connectie tussen beeld en woord. Hoe verwoordt uw brein het schilderij ‘Yellow’ ?

schilderij 'Yellow' van Ines

Poëzie

Om meer te begrijpen van de verbeelding van de taal, geef ik u enig inzicht in wat poëzie kenmerkt. Poëzie is een taaluiting met een grote nadruk op vorm, klank en beeldspraak. Met vorm wordt vooral de indeling in strofen, doelbewuste regelafbrekingen en experimenteel gebruik van lettertypes bedoeld. Onder klank wordt rijm, metrum en melodie verstaan. Een connectie met de schilderkunst is eenvoudig gemaakt. Vooral het schilderij ‘Yellow’ leent zich er uitermate goed voor. Hoe klinkt ‘Yellow’ voor u?

Een kenmerk van poëzie is dat poëzie vaak op verschillende manieren opgevat kan worden. Bij poëzie wordt op elk woord gelet. De woordkeuze is erg belangrijk. Woorden worden niet alleen vanwege de betekenis gekozen, maar ook worden ze gekozen met het oog op associatie, klank en gevoel. Het wordt uw innerlijke voorstelling.

schilderij 'Winter Sun' van Ines

Beeldspraak

Overigens heeft ieder schilderij haar eigen taal. Eigen klank. Eigen vorm. Alleen u ervaart welke taal een schilderij spreekt. Uw poëtische interpretatie. Beschrijvingen in taal zullen voor het visuele voorstellingsvermogen vaag en onprecies blijven. U zet deze om in tal van uiteenlopende beelden. In die zin heeft het gebruik van taal een grote mate van openheid en invulbaarheid. Welke beeldspraak komt in u op bij het zien van het abstracte schilderij ‘Winter Sun’?

Bij ieder willekeurig schilderij kan u alles met alles combineren. Vorm, lijn en kleur zelf hebben nauwelijks een vaste betekenis. Deze krijgen pas echt vorm in de context van het schilderij. De vorm, lijn en kleur in het ‘Sketchbook figures’ geven invulling aan de beelden.

drieluik schilderij 'Sketchbook Figures' van Aleksandra

Gedicht

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een genre in de literatuur waarbij tekst in de vorm van een gedicht wordt gebracht. Poëzie is een genre dat moeilijk af te bakenen is. Mijn beeld is dat de connectie tussen schilderijen en gedichten juist tot synergie kan leiden. Althans zo werkt het voor mij.

drieluik schilderij 'Meeting II' van Ines

Mijn artistieke brein heeft een connectie gemaakt tussen het schilderij ‘Meeting II’ en mijn gedicht ‘Paint it live’. Graag sluit ik 2022 hiermee af.

PAINT IT LIVE
Creaties
komen vaak op
uit het niets
Het brein
bedenkt de vorm
De handen
bepalen het gevoel
De ogen
zien hetzelfde
Het gevoel
wordt er in gelegd
Het resultaat
is bevredigend

Tot slot wens ik u een goede gezondheid toe, alsmede een kunstZINNIG 2023!

Bekijk hier alle schilderijen van Aleksandra

Bekijk hier alle schilderijen van Ines


Walter van Steen © 2023