Eureka! Een 'avondetappe' met bekende Olga - Zenon kunstenaars... . In een drieluik passeren niet alledaagse 'weetjes' de revue. Ik spreek met Salvador Dali, Pablo Picasso en Henri Matisse over hun imposante leven. Zij zijn zonder enige twijfel een bron van inspiratie voor velen. In openhartige gesprekken ga ik in op niets verbloemende onderwerpen. U maakt kennis met de vrouw achter de kunstenaar. In dit eerste deel drink ik op kunstzinnige wijze een borrel met Salvador Dali. Maak het u gemakkelijk. Zet u comfortabel neder. Spontane poëzie is het uitgangspunt. Ik ben uw spreekbuis. Gij zult genieten!

 

Achtergrond

Enigma - ZenonVanaf een zonnig Spaans terras hebben we een magnifiek uitzicht over een pittoresk dorpje. De warmte vertroebelt mijn beeld. Mijn blik dwaalt af. Het is alsof ik droom. Ik zie smeltende horloges, een vrouw aan zee, een kreefttelefoon en een bank in de vorm van grote rode lippen. Bijzonder tafereel. Plots hoor ik geroezemoes. Voordat ik het besef, kijk ik Dali recht in de ogen. Ik kan u zeggen, dat vereist enige moed. Graag stel ik aan u voor: Salvador Dali, geboren op 11 mei 1904 te Figueras in Spanje. Opgegroeid in een welgestelde familie. Oorspronkelijk heette zijn oudere broer Salvador, maar die overleed 3 jaar voor de geboorte van Dali. Mede hierdoor is hij door zijn ouders behoorlijk verwend. Van daaruit gevormd voor het leven. Wij nemen plaats onder de parasol. Passerende artistiekelingen nemen plaats aan een tafel verderop. Op de achtergrond klinkt Elvis Presley, een goede vriend van Dali.

Surrealisme

Amper een woord gewisseld en nu al onder de indruk. Salvador start zijn betoog. Hij geeft aan beïnvloed te zijn door Sigmund Freud. Bij het bewonderen van het werk van de bijzondere Catalaan, zou u zomaar een relatie kunnen leggen met een psychedelische drugstrip. Dat licht hij nader toe. Surrealisten geloofden niet uitsluitend in logica. Ze gingen grensoverschrijdend te werk door het onderbewuste en dromen in te zetten. Deze zijn naar boven te halen door bijvoorbeeld drank, slaaptekort of drugs.

Eén van Dali’s bekendste quotes is: ‘Ik neem geen drugs. Ik ben drugs’. Ik heb Salvador niet kunnen betrappen op drank of drugsgebruik. Zijn ogen verraadden overigens wel dat hij wakker was. Dali legde zijn angsten en fantasieën vast door symbolische beelden in een surrealistische, fotografische stijl. Hij noemde ze ‘handgeschilderde droomfoto’s’. Een verstrooide professor nam plaats onder de pergola. 

Dierbeminde

Flower Power - Zenon

Een romantische omgeving. Bloemen versieren het terras. We spreken over relaties. De excentrieke kunstenaar met lange krulsnor had aanvankelijk weinig aandacht voor vrouwen. Het vrouwelijk geslacht boezemde hem angst in. Hij was vooral vervuld van zichzelf. Dat veranderde toen Salvador Elena ontmoette. Elena Ivanovna Diakonova werd zijn maîtresse en latere echtgenote. Zij groeide ook uit tot zijn belangrijkste model.

Vrouwen komen veelvuldig, in uiteenlopende gedaanten, terug in zijn werk. Ook de ‘eetmanie’ van Salvador Dalí komt regelmatig terug in zijn werk. Voorbeeld is het portret van Elena met twee lamskoteletten balancerend op haar schouder. 

Vanwege de felle zonnestralen kijk ik door de spleetjes van mijn ogen. Verblind door vrouwelijk schoon. Een beeld dat ik associeer met het werk van Zenon. In zijn werk komt eveneens menig vrouwfiguur voor, geïnspireerd door Dali. Zenon houdt van het schilderen van half realistische portretten. Hij laat de essentie van een persoon in het schilderij tot uiting komen. Een bijzonder talent. Ik babbel verder met Salvador en vraag me af … .

Salvador Dali

Was Dali een genie of een volslagen idioot? Hij staat naast zijn schilderijen, bekend om zijn flamboyante en narcistische persoonlijkheid. Dali mengde zich als kunstenaar graag in de wereld van beroemdheden. Ik ontdek een lichte vorm van grootheidswaanzin. Een quote die hem karakteriseert: ‘Ik wil alleen Salvador Dali zijn en verder niets’. De verstrooide professor en artistiekelingen van respectabele leeftijd voegen zich in ons gezelschap. Ik stel me voor aan Freud, Picasso en Matisse. Uitgesproken talenten. Bijzondere karakters. Indrukwekkende verhalen. Maar later meer … . Ik droom verder, tot diep in de nacht. Een gedenkwaardige avond.

Sleeping Beauty 2 - Zenon

De volgende ochtend pak ik de regionale krant van de leestafel. Bijna dertig jaar na zijn dood haalt Dali wederom het wereldnieuws. Onverwachts. Een vrouw speelt hem parten. We hebben een thema te pakken. Ze beweert dat de eigenzinnige schilder een geheime relatie onderhield. Onlangs is het graf van Salvador Dalí geopend om te onderzoeken of er sprake is van een buitenechtelijke dochter. Tot nadere berichtgeving … .

Salvador Dali - 'Als ik doodga, zal ik niet helemaal dood zijn.'

Bekijk hier alle schilderijen van Zenon!

Lees ook: Kunstenaars' VROUWEN II en Kunstenaars' Vrouwen III

Walter van Steen © 2017

Walter van SteenWalter van Steen (Breda, 16 maart 1969) is onze vaste blogger over kunst. Walter heeft tekenen en kunstgeschiedenis gestudeerd. Qua stijlen is hij breed georiënteerd. Zijn passie ligt bij Jugendstil, Pop-art, Graffiti en abstracte moderne kunst. Zijn creativiteit uit hij zowel op het gebied van illustreren als schrijven. Verhalen en dichten is op zijn lijf geschreven.