Kunstenaars' VROUWEN (I)

Kunstenaars' VROUWEN (I)

Hola! Terug op het terras met een magnifiekschilderij Complementary van Irina uitzicht over een pittoresk Spaans dorpje. Mijn gasten aan tafel zijn Salvador Dali, Pablo Picasso en Henri Matisse. De carrousel draait. Nu vanuit een ander perspectief. In openhartige gesprekken ga ik in op niets verbloemende onderwerpen.

U maakt kennis met de vrouwen achter de kunstenaar. In een drieluik passeren niet alledaagse ‘weetjes’ de revue. In dit tweede deel zet ik de artistieke bril van Pablo Picasso op. Maak het u gemakkelijk. Zet u comfortabel neder. Spontane poëzie is het uitgangspunt. Ik ben uw spreekbuis. Gij zult genieten!

Achtergrond

De warmte beïnvloed mijn gezichtsvermogen. Het is alsof ik in een gebroken spiegel kijk. “De vrouwen van Picasso” trekken aan mij voorbij. Mijn blik over het terras wordt kubistisch gefilterd. Ik neem de ‘zittende vrouw met rode hoed’, de ‘vrouw met horloge’ en de ‘vrouw met de gitaar’ in mij op. Waar heb ik deze beelden eerder gezien?

Eenmaal terug in de realiteit word ik verblind door de weerspiegeling van de zon op een kale bol. Graag stel ik aan u voor: Pablo Picasso, geboren op 25 oktober 1881 in Málaga, Spanje. Oudste zoon in het gezin, met twee jongere zussen. Zijn vader is kunstenaar, tekenleraar en conservator. Pablo studeert aan de kunstacademie in Madrid. Op 19-jarige leeftijd trekt hij, zoals vrijwel alle kunstenaars van zijn tijd, naar Parijs. De kunsthoofdstad van Europa.

Kubisme

schilderij Beautiful Distraction van IrinaDe tijd dat Picasso in Parijs woont, maakt hij droefgeestige schilderijen in donkere en sombere kleuren. Vooral blauw, groen, zwart en paars. Deze kleuren symboliseren de koude, de dood en kwetsbaarheid van het bestaan. Gelukkig is het daar niet bij gebleven. Verre van dat … . Pablo tikt zijn kompaan Henri aan en merkt het illuster gezelschap onder de parasol op. De artistiekelingen van respectabele leeftijd schuiven aan tafel. Pablo schudt de gasten de hand. Alles op z’n elfendertigst. Maar dat terzijde.

Pablo experimenteerde met nieuwe technieken en werkte aan een minder naturalistische, meer geometrische stijl. Door een hardere en strakkere uitdrukkingswijze en het gebruik van meer en dikkere lagen verf ontstond een geheel nieuwe stijl: het kubisme. Picasso's leven heeft in het teken van nieuwe ontdekkingen gestaan. Nooit was hij tevreden met een ontdekking. Steeds het verlangen naar de volgende. We proosten op het leven. Doden de tijd met levensbeschouwing.

Dierbemindeschilderij Happy Hour van Irina

De heren filosoferen verder. Opdat het lang duurt om jong te worden, wordt instemmend geknikt. Picasso had gedurende zijn leven relaties met meerdere vrouwen, die hij vaak gebruikte als schildersmodel. Pablo’s grootste inspiratiebron bleef het menselijk lichaam. Meestal beeldde hij vrouwelijke figuren uit, geïnspireerd door de verschillende vrouwen die hem omringden. Soms onderwierp Picasso deze vrouwen aan groteske vervormingen, vooral als zijn eigen emotionele leven op zijn kop stond. In deze werken uitte hij zijn eigen emotionele en erotische gevoelens, die volgens hem meer waarheid bevatten dan de traditionele gelijkenissen. Picasso's bohemien-leefstijl heeft menig conflict met zijn eega’s veroorzaakt. Zowel in Parijs als Barcelona.

Pablo Picasso

Picasso gedijde goed in het intellectuele kunstenaars- wereldje van Barcelona. Schrijvers, dichters, journalisten en kunstenaars ontmoetten elkaar bij Els Quatre Gats, een café met de karakteristieke sfeer van het Parijse Quartier Latin. Een etablissement dat ik met eigen ogen heb mogen aanschouwen. Een indrukwekkend proeflokaal. Fijne entourage. Hoewel het zonnige terras er evengoed mag wezen. Picasso hield er bijzondere werkmethoden op na. Regelmatig werkte hij 's nachts en hij gaf de voorkeur aan kunstlicht, dat hij 'opwindender' vond. Kleuren waren voor hem minder belangrijk dan lijnen, vormen en composities. 

schilderij My Best Friend van IrinaOok Picasso is beïnvloed door het surrealisme. Hij experimenteerde met stijlen. Dali knikte goedkeurend. Via het surrealisme kwam Picasso terecht bij abstracte werken. Ook al ging hij abstracter werken, altijd bleef sprake van figuratie. Creaties die ik associeer met het werk van Irina. In haar werk komt menig vrouwfiguur voor, geïnspireerd door Picasso. Ze voert veelvuldig abstractie door in haar werk en houdt er een kubistische stijl op na. Een ware gave!

De multi talenten van gevorderde leeftijd hebben de tijd van hun leven. Picasso en Matisse hebben veel respect voor elkaar. Echter was Picasso niet erg geïnteresseerd in Matisses decoratieve en abstracte gebruik van felle kleuren. Daarover later meer. Op de achtergrond ebben de klanken van Elvis Presley weg.

Pablo Ruiz Picasso: Het geheim van de kunst is daarin gelegen, dat men niet zoekt, maar vindt.

Bekijk hier alle Schilderijen van Irina!

Lees ook: Kunstenaars' Vrouwen II

Walter van Steen © 2017