• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Kunst, waar hang je het op?

Kunst, waar hang je het op?

Een item waar veel mensen mee worstelen is : waar hang je je schilderij op? Goed dat mensen de vraag stellen, want het is zonde wanneer het zorgvuldig uitgezochte kunstwerk niet de juiste aandacht krijgt omdat het niet goed hangt. In deze blog ga ik in op de vraag waar en hoe je een kunstwerk goed tot zijn recht kunt laten komen.

Op welke hoogte hang je je schilderij?

Er zijn veel manieren om je kunst ten toon te spreiden. Een spijker in de muur en ophangen is de meest voor de hand liggende optie. Iets subtieler is het wanneer je een mooi ophangsysteem integreert in je stucwerk, maar dat kan niet altijd. Met een ophangsysteem kun je naast de horizontale positie ook de hoogte gemakkelijk aanpassen, waardoor je flexibel bent. In deze blog ga ik er even van uit dat de kunst opgehangen wordt.

interieurfoto schilderij Broken Walls van Ines

Zorg dat je je kunstwerk niet te hoog hangt, dat is iets wat ik wel vaak tegenkom. Houd rekening met van waaruit je je schilderij bekijkt. Is dit vanuit de bank, dan is een wat lagere positie beter, omdat je zicht lager is. Hang je hem bij de eettafel ga dan even aan tafel zitten en zorg dat je mooi zicht hebt op het midden van het schilderij.

Een hal daarentegen is geen verblijfsruimte, maar een ruimte waar je doorheen loopt.  Daarom houd je hier het beste de staande ooghoogte aan voor het midden van het schilderij.

schilderij Day at the Lake van Irina

Boven je bed is het belangrijk om ook even praktisch te kijken. Als je rechtop zit, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je het schilderij raakt. Ga dus even zitten en hang het schilderij in elk geval boven de hoogte van je kruin. Meestal staat het bed met het hoofdeind tegenover de muur waar je binnenkomt. Staande ooghoogte is hier dus ook weer een mooie positie. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de hoogte van je hoofdeinde.

schilderij Guardians van Aleksandra

De horizontale positie

Omdat elke situatie eigenlijk afzonderlijk bekeken moet worden geef ik hier wat voorbeelden van mogelijkheden die je tegen kunt komen en waar je misschien iets aan hebt, omdat je je eigen situatie herkent. Boven een dressoir is het soms mooi om een kunstwerk in het midden te hangen, maar in een aantal gevallen kun je de kunst combineren met een vaas en andere accessoires waardoor het mooier uitkomt als je voor een spannendere positie kiest. Dit kan rechts of links van het midden zijn. Houd wel altijd wat ruimte tussen de zijkant van het dressoir en de zijkant van het kunstwerk.

schilderij Purple Rain van Buttner

Boven een bed hang je een schilderij meestal in het midden. Symmetrie is hierbij gebruikelijk. Hang je meerdere schilderijen bij elkaar maak dan een evenwichtige compositie, met een duidelijke lijn. Lijnend aan de onder- of bovenzijde, of in het midden uitgelijnd.

Heb je een smalle wand waar een kunstwerk op moet komen, dan zou ik adviseren om het werk te centreren. Op een grote wand heb je wat meer mogelijkheden, naast de standaardpositie in het midden is het ook mooi om bijvoorbeeld op 1/3 van de wand je kunst te hangen. Zorg wel altijd voor voldoende ruimte om het schilderij heen.

schilderij Holi van Ines

Kom je er zelf niet uit, of heb je een specifieke andere situatie dan hierboven omschreven aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Wij helpen je graag verder.

Inge Lohman © 2016

Inge LohmanInge Lohman is een van onze vaste bloggers op het gebied van interieur. Zij is de drijvende kracht achter Schaal 1:1 Interieurarchitectuur uit Westerhoven. Na haar afstuderen aan De Willem de Kooning Academie in Rotterdam in 2002, deed Inge een schat aan ervaring en productkennis op bij verschillende gerenommeerde bedrijven. In 2011 is zij gestart als zelfstandig interieurarchitect.