• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Kunst uitgelicht

Kunst uitgelicht

Het kiezen van de juiste verlichting voor je woning kan soms een moeilijke opgave zijn. Er is immers zoveel keuze in soorten verlichting. Daarnaast is verlichting dé sfeermaker bij uitstek en zal grotendeels bepalen hoe we een ruimte ervaren. Om het interieur zo flexibel mogelijk te verlichten gebruikt men vaak verschillende lichtbronnen. Door deze perfect in balans te brengen krijg je de ideale ruimte ervaring. Maar zelfs het mooiste kunstwerk verliest zijn impact wanneer het in de avond niet goed belicht wordt. Uiteraard zijn hier verschillende oplossingen voor.

interieur met schilderij 'Tierra Verde 2' van Aleksandra

Soorten verlichting

Wat kan er allemaal bereikt worden met verlichting in een ruimte? Niet iedere lichtbron of armatuur voert hetzelfde effect licht uit. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen 3 soorten licht: direct, indirect en diffuus licht. Bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het belichten oppervlak zonder enige filtering. Dit type verlichting is zeer geschikt om schilderijen of meubels uit te lichten, maar het wordt ook vaak als algemene verlichting gebruikt.

Bij indirecte verlichting wordt de directe omgeving gebruikt om de kamer te verlichten. Indirecte verlichting kan ook perfect gebruikt worden als algemene basisverlichting en zal zorgen voor een open indruk. En als laatste heb je diffuus licht. Diffuus licht is een egaal licht dat eerst gefilterd wordt door bijvoorbeeld melkglas. Het resultaat is een egaal en gefilterd licht met een gelijkmatige verdeling.

schilderij 'Forest Impression 3' van Aleksandra

Verlichting tips

Maar hoe leg je eigenlijk het juiste accent op een schilderij? Creëer een bijzonder effect op de muur door de verlichting aan of achter het schilderij te bevestigen. Op deze manier blijft het schilderij ook in de donkere dagen goed te zien. Tevens werkt een inbouw- of opbouwspot tegen het plafond ook uitstekend. Dit soort verlichtingsbron is zeer geschikt voor in een modern interieur en leidt niet af van het kunstwerk. Houdt overigens tijdens je verbouwing al rekening met het lichtplan, dit voorkomt veel problemen achteraf.

slaapkamer met schilderij 'Lake Light' van Buttner

Wat ook mogelijk is om je schilderijen uit te lichten is een railsysteem. Alle snoeren zijn al weggewerkt in de rail waardoor het makkelijk te installeren is. Laatste tip; gebruik wit licht! Misschien niet erg sfeervol, maar wel het best voor het uitlichten van je schilderij. O ja, ook niet onbelangrijk; houdt altijd rekening met de hitte die de verlichting afgeeft.

Succes met het verlichten!

Anna van Zanten © 2018