Kunst komt BINNEN (1)

Kunst komt BINNEN (1)

Ik knipper nog een keer met mijn ogen. Stel mijn focus scherp. Ontdek dat het schilderij verschillende lagen kent. Ontdek dat het schilderij meerdere inzichten heeft. Ontdek dat het schilderij meerdere indrukken geeft. Een schilderij vertelt een verhaal vanuit verschillend perspectief. Het is de vorm. Het is de kleur. Het is de techniek. Het is de grootte. Het is de compositie. Het is het ritme. Of een combinatie. Wat ons brein al niet met onze kunstbeleving doet. Het lijken soms losse onderdelen door elkaar. Een verwarrend perspectief. Ik kan u verklappen, er zit écht een idee achter. Stel u open om kunst vanuit meerdere hoeken te aanschouwen. Laat de schilderkunst binnenkomen.

schilderij Beautiful Distraction van Irina

Nieuwsgierig

Kunstenaars willen boeien met hun werk. Een vorm van vermaak. Groots vermaak! Ze gebruiken vaak bijzondere symboliek achter simpele vormen als cirkels, vlakken en lijnen. Groot en klein. Door dik en dun. Ik ga er op uit. Hoeveel vrouwengezichten ziet u in het schilderij Beautiful Distraction? Welke andere vormen kunt u ontdekken? Een kat, een vaas of een strik? Een rivier, een glas rode wijn of een blad aan een boom? Het beeld heeft zoveel invalshoeken. Het is een beeld om uren naar te turen. Het is puur genieten!

Abstracte schilderijen lenen zich er uitermate goed voor om meerdere verbeeldingen te ontdekken. U kunt een andere interpretatie hebben. Een andere verbeelding ervaren. Het schilderij Sand Storm doet mij in een eerste oogopslag denken aan de tijd. Het beeld straalt op mij overwegend rust uit. Ik zie een wijzer seconde voor seconde tikken over een fragment van een grote stationsklok. Intrigerend hoe abstracte kunst individueel kan worden vertaald. Hoe kijkt u er naar?

Schilderij Sand Storm van Buttner

Ontdekken

Het schilderij Tierra del Oro doet mij op ontdekkingstocht gaan. De natuur in. Met een knipoog naar de tijden van zelf foto’s ontwikkelen. De horizontale zwarte ‘streep’ doet mij denken aan een negatief. Een negatief waarmee foto’s ontwikkeld worden. Op het negatief een afbeelding van een in nevel gehulde berg. De werkelijke vorm van de berg is niet zichtbaar en laat aan de verbeelding over. De aardetinten geven een natuurlijke sfeer. Het maakt mijn plaatje compleet!

schilderij Tierra del Oro van Aleksandra

Genieten

Ondanks de eenvoudige vormen en kleuren heeft het schilderij Think Pink mij meerdere dimensies gegeven. Het beeld kwam op mij allereerst over als een ‘skyline’. Vanaf de kade zie ik bij zonsondergang hoge gebouwen aan het einde van het water. Na wat langer het beeld op mij in te laten werken, zat ik ineens aan de bar van mijn favoriete café. Om bij weg te dromen. Om naar uit te zien. Vooral om van te genieten. Met het schilderij Lace vooraan in mijn gedachten, ben ik in het aardedonker naar huis gelopen. Ik passeer een boom en een silhouet in de schijnwerpers. Samen een dikke tien. Hoe langer ik kijk, hoe meer ik ontdek. Wat schiet u te binnen?

 schilderij Think Pink van Ines

 

schilderij Lace van Sacha 

Bekijk hier alle schilderijen van Sacha

Bekijk hier alle schilderijen van Ines

Bekijk hier alle schilderijen van Aleksandra

Bekijk hier alle schilderijen van Irina

Lees ook Kunst komt Binnen deel 2

Walter van Steen © 2020