• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Kunst en de omgeving - deel 2

Kunst en de omgeving - deel 2

In mijn vorige blog heb ik aandacht besteed aan solitaire plaatsing en groepering van kunstwerken. Helaas worden schilderijen niet altijd op de juiste manier opgehangen. En dit is erg jammer! Want ook al zijn de wanddecoraties nog zo mooi, ze komen dan niet optimaal tot hun recht.

Vaak heeft dit te maken met de verhoudingen die op de wand niet kloppen. Ook hangen kunstwerken vaak te hoog ten opzichte van de hoogte van de wand, in relatie tot de mens of de kunstwerken hangen te ver uit elkaar. Kortom; er is vaak geen goede afstemming tussen de kunstwerken en de wanden waarop deze zijn gepositioneerd. Maar dat hoeft vanaf nu niet meer!

Schetsontwerp

Een manier om goed inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor maten, vormen en posities van de schilderijen, is het gebruik van vooraanzichten. Een handige en makkelijke methode om de juiste positie van de wanddecoratie te bepalen. Het tekenen van een vooraanzicht is zeer eenvoudig.

Schetsontwerp

Teken als eerste de totale breedte en de hoogte van de ruimte. Dit kun je het beste doen op een schaal van 1:20. Breng vervolgens de vaste onderdelen aan, zoals in dit geval een deur. Nu kun je precies zien welk gedeelte beschikbaar is voor de schilderijen en kun je gaan zoeken naar de beste vorm, afmeting en plaats van de kunstwerken. Met behulp van een vooraanzicht kun je de mogelijkheden onderzoeken en kiezen voor de beste uitvoering.

interieurfoto met schilderij 'Poem' van Ines

De mooie combinatie ‘Poem’ van kunstenares Ines, laat zien hoe je op een creatieve manier kleine schilderijen kunt groeperen.

Ophanghoogte

Bij het positioneren van kunstwerken is het ook belangrijk dat er een juiste verhouding word gecreëerd tussen het schilderij en de mens die de kunst gaat bekijken. Men is voornamelijk geneigd om de schilderijen te hoog op de wand te bevestigen. Over het algemeen bekijken we de kunstwerken in de zithoek vanuit de zitstand. De zithoogte kun je daar als uitgangspunt aanhouden.

In een ruimte waar men voornamelijk staand verblijft (zoals een hal) kunnen we vanzelfsprekend uitgaan van de stahoogte. Bij het bevestigen van grotere schilderijen kun je het beste de deurposten aanhouden voor de uitlijning van de lijsten. Bij kleinere wanddecoraties kun je een ophanghoogte van 160 cm vanaf de vloer aanhouden.

Uitlijning

Tot slot kun je bij het plaatsen van kunstwerken de volgende 5 vuistregels aanhouden;

  1. Bekijk vanuit diverse opstellingen of de kunstwerken goed zichtbaar zijn.
  2. Een enkel kunstwerk kun je combineren met stukken in de ruimte zoals een nis of bijvoorbeeld boven een dressoir.
  3. Meerdere schilderijen kun je uitlijnen door de onder- en bovenkanten op één lijn te hangen.
  4. Hang de kunstwerken niet te dicht bij elkaar, maar creëer ook geen grote afstanden.
  5. Als je een compositie wilt maken van meerdere wanddecoraties, kun je met schildertape een kader maken. Door vanaf de randen naar binnen te werken vul je het kader gemakkelijk op.

interieur met schilderij 'Earthsong' van Buttner

Vanaf vandaag kun jij lekker aan de slag met deze handige tools. Zo krijgen de prachtige schilderijen van Kunstvoorjou.nl een prominente plek in jouw interieur!

Lees hier Kunst en de omgeving - deel 1

Anna van Zanten © 2018