• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

kleurrijk KUBISME

kleurrijk KUBISME

Het uitzicht is overweldigend. Scherp tot aan de horizon. Ik knijp één oog toe. Een kunstzinnig en idyllisch plaatje. Het is een frisse winterse dag. Een blauw-wit-gevlekte lucht heeft plaatsgemaakt voor een kraakheldere hemel. Alsof de wolken op de bergen zijn neergedaald. Een sneeuwdeken spreidt zich uit over de bergtoppen. Het beeld is opgebouwd uit diverse oervormen. Vanuit mijn kamer in het pension. Piste links, berghut rechts. Kleurrijk, want er is meer dan alleen sneeuw. Van zon- tot schaduwzijde. Elk fragment individueel belicht. In al haar eenvoud. Waanzinnig mooi.

schilderij 'Illusions' van Ines

Eenvoud Kubisme

Het doet me denken aan een kleurrijke collage met kubistische vormen. Het woord kubisme hangt samen met kubus. De kubisten deden alsof de natuur alleen maar bestond uit kubussen, kegels, bollen en cilinders. Alles werd dus met deze vormen getekend. Het meest kenmerkende van het kubisme is de vereenvoudiging van alles. Het belangrijkste - en vernieuwende - aspect van het kubisme is dat het in eerste instantie om een nieuwe manier van kijken gaat. Belangrijke onderwerpen zijn landschappen, mensen en stillevens.

schilderij 'Color Fields' van Ines

Een stevige wandeling doet een mens goed. De doorgaande weg was gestremd. Sneeuw tot aan mijn knieën. Met dank aan de storm van gisteren. Een prachtig uitzicht boven aan de piste. Een andere positie. Ik knijp één oog toe. Er ontstaat een patroon. De stroming van de rivier brengt lijn in mijn compositie.

Ruimtelijkheid

Het kubisme wil een directe registratie zijn van wat in ons hoofd omgaat wanneer wij naar de dingen kijken. Het zorgt zelfs voor bizarre gedachtesprongen. Het samenvoegen van aanzichten van verschillende kanten. Dat geeft een speels soort ruimtelijkheid.

De natuur in de omgeving van het pension heb ik vanuit verschillende standpunten bekeken. In gedachten componeer ik één beeld. Met lichtinval vanuit verschillende kanten. De vormen lijken uiteen te vallen in kleine fragmenten. De bolvormige zon werpt haar licht over het witte laken. Schakering wordt aangebracht door kegelvormige bomen. In de verte doemt een cilindervormige watertoren op. Omringd door kubusvormige huizen. Een driedimensionale reflectie van ordelijke constructies. Met allerlei tonen. Het is als een muzikaal intermezzo …

schilderij 'Ice Treasure' van Buttner

Vlakken en kleuren

Ik neem plaats aan de stamtafel van de berghut. Gebruik een lunch. De nodige calorieën aanvullen van de geleverde inspanning. In het kubisme wordt gebruikgemaakt van verschuivende standpunten. Ik bekijk de tafel vanuit verschillende hoeken. Van bovenaf als ik sta, vanaf de zijkant als ik zit, of van onderaf toen ik iets van de vloer wilde oppakken. Kubisten proberen dit in een schilderij te verwerken. Ze maken vormen vlak en vermenigvuldigen ze dan waardoor de platte vlakken kleurrijk met veel patronen worden geschilderd gezien vanuit verschillende hoeken.

Bekijk het eens vanuit een andere invalshoek. Ik garandeer u. U heeft er kijk op!

De schilderijen van Ines hebben veel kubistische elementen in zich,

 
 

Walter van Steen © 2017