• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

Kleurrijk 2

Kleurrijk 2

Kleur; zichtbaar en ongemerkt kleurt het de natuur, je huis, je kleding en accessoires. Een ongekend groot kleurenpalet met als basiskleuren rood, geel en blauw. Dit zijn de primaire kleuren waarmee je in theorie alle andere kleuren kunt maken. Door vermenging van twee primaire kleuren ontstaan de secundaire kleuren oranje, groen en violet. Ga je verder mengen, dan komen er bruintinten en kleuren met een schaduw van een andere kleur, zoals turquoise en goudgeel, tevoorschijn. Zwart en wit zijn onmisbaar als mengkleur, hoewel het eigenlijk geen kleuren zijn.

interieurfoto schilderij 'Indian Summer' van Ines

Sommige mensen hebben een natuurlijk oog en gevoel voor kleur, anderen moeten er iets meer hun best voor doen.

Laat je eens een dag inspireren door een bepaalde kleur, bijvoorbeeld blauw. Het zal je verrassen hoe vaak en in hoeveel nuances de kleur dan aan je voorbijkomt.

collage kleurrijk

Kleur en licht

Het licht dat een ruimte binnenvalt is bepalend voor de kleurkeuze, want kleur verandert onder invloed van licht. Een kamer op het Noorden krijgt koel licht, lichtinval vanuit het Oosten geeft neutraal licht en kamers die op het Zuiden en Westen gericht zijn weerkaatsten het warme (na)middaglicht. Natuurlijk daglicht wordt aangevuld met kunstlicht, waardoor je meer controle krijgt over de lichtbron en het kleureffect.

interieurfoto schilderij 'Feeling Emotion' van Buttner

Je interieur nodigt uit om met kleur te gaan spelen. Meestal zoek je daarin naar de balans tussen kleur en licht, maar soms wil je een groot contrast bereiken. Zoals een lichte kamer waarin het overvloedig binnenstromende licht wordt versterkt en weerkaatst door lichte kleuren. Een relatief donkere kamer met donkere kleuren die de boventoon voeren, kan een warme en intieme sfeer benadrukken.

Kleurrijk of sober

Met kleur geef je je interieur een stabiele basis en een persoonlijke sfeer. Kleur is ook de perfecte achtergrond voor persoonlijke items, zoals de kunst waarmee je je omringt.

Er zijn drie invalshoeken mogelijk:

Een keuze voor allerlei tinten van één kleur; dat betekent dat de vloer, muren, je schilderijen aan de wand, meubels en accessoires dezelfde kleur als basis hebben. Het geeft een rustig totaalbeeld en verschillende texturen maken het geheel interessant en levendig.

drieluik schilderij 'Sketchbook Figures' van kunstenaar Aleksandra

De tweede invalshoek, je kunt ook kiezen voor meerdere kleurgroepen. Houd het eenvoudig met maximaal drie kleuren. Laat de derde kleur bij voorkeur op een paar plekken terugkomen, bijvoorbeeld op de vloer (karpet), aan de wand (kunstwerk) en in een accessoire of meubelstuk.

Tenslotte, een spannend kleurenspel maak je met contrasterende kleuren, dus rood tegenover groen, oranje naast blauw en geel samen met violet. De kleuren gaan elkaar versterken, wat zorgt voor een levendig interieur dat kracht uitstraalt.

Kleur heeft invloed en wordt beïnvloed door licht en materiaal. Je ziet dit terug op de muren en de vloeren, in de keuze van stoffen voor gordijnen, meubels, vloerkleden en schilderijen. Ook maakt het een groot verschil of de kleur glanzend, mat, metallic of transparant aanwezig is.

schilderij 'Ibiza' van Ines

Je wilt graag dat je interieur een persoonlijk karakter draagt en een duidelijke keuze voor kleur zal dat onderstrepen. Het kan één- of meerkleurig worden ingevuld, maar kleur zal je huis altijd eigentijds en tijdloos maken.

 Thera van Assen © 2016