Kleurrijk 1

Kleurrijk 1

collage kleur“Verliefd op vintage-blauw en retro-geel”, “groen laat je helemaal tot rust komen”, “de roodgeverfde wand geeft pit aan mijn high tech keuken”, “kleur maakt je interieur”. Bladerend door een willekeurig tijdschrift kom ik deze uitspraken tegen over het boeiende fenomeen kleur, dat zichtbaar en ongemerkt altijd onze aandacht trekt en ons beïnvloed.

Kleur; er is al veel over gezegd en je raakt er niet over uitgesproken.  “Ik wilde laten zien dat wit – alles wit – een huis heel rijk en warm maakt”, “Donkere, krachtige kleuren zorgen voor een rijke, broeierige basis.” Zowel wit als donkere tinten worden in deze quotes geassocieerd met ‘rijk’, waaruit blijkt dat kleur ook tegenstrijdig kan zijn. Dat zet aan tot denken, want hoe absoluut is de gewaarwording van kleur?!

Vanaf het moment dat we onze ogen openen, zien we één groot kleurenpalet waarmee we vervolgens mensen, voorwerpen en landschappen onderscheiden. Kleur bepaalt hoe we dingen zien en hoe we ons daarbij voelen.

schilderij Fresh Morning van Ines

Kleur verkennen

Wat betreft kleur bestaat er geen absolute waarheid. Er is niet één groen, blauw of rood. Rood bevat ook geel, bruin en blauw. Grijs kan een zweem van groen in zich hebben, zich laten herkennen als blauw of een herinnering aan rood oproepen.

Een oppervlakte krijgt kleur, omdat licht deels door dat oppervlak wordt weerkaatst. De lichtstralen die terugkaatsen worden opgevangen door het oognetvlies en de hersenen krijgen een signaal voor een bepaalde kleur. Wonderlijk, dat zoiets eenvoudigs als kleur zo complex in elkaar steekt en een eigen leven gaat leiden, met een kracht die ruimtes afbakent en een warmte die gevoelens definieert.

Kleur bekennen

Met kleur maak je een statement en laat je zien waar jij voor staat. Kleur geeft je een (goed) gevoel en voedt je ziel. negenluik schilderij Happiness Circles van InesDaarnaast is kleur ook speels en doet het een beroep op het kind in je, die juist de felgekleurde en niet de ongekleurde houten vormen het eerst uit z’n blokkendoos kiest.

Kleur wordt gedefinieerd door taal en cultuur. Wit bij een huwelijk of wit bij sterven, elke cultuur draagt z’n eigen kleursymbolen met zich mee en elke taal kent een eigen omschrijving van kleuren. In Japan wordt er geen onderscheid gemaakt tussen groen en blauw en in China is een kleur vaak vernoemd naar een object, zo wordt voor ‘sinaasappel’ en ‘oranje’ hetzelfde woord gebruikt.

Verffabrikanten komen elk seizoen opnieuw met een overvloed aan kleurbenamingen, zodat blauwen het ene jaar ‘geste’, ‘waardig’ of ‘zwaluw’ heten en het volgende jaar als ‘’ijsbeer’, ‘idylle’ en ‘nomade’ tevoorschijn komen; hoe associatief en veelkleurig kan taal zijn.

Kleur maakt je interieur

Kleur is een rijke inspiratiebron in je interieur en de kunst die je voor je interieur kiest sluit daar helemaal bij aan. Elke kunstenaar kent de technische, maar vooral magische, uitwerking van kleur. De schilder laat zich meevoeren en het eindresultaat verrast zowel de maker als de kijker. Scroll eens in alle rust door de kunstwerken en laat de impact ervan tot je doordringen. Kleur reflecteert wie jij bent en hoe dat in je interieur tot z’n recht komt!

schilderij Sunflowers van Ines

 Thera van Assen © 2016

Thera van AssenThera van Assen is een van onze vaste bloggers op het gebied van interieur. Thera van Assen beheert RUiM. RUiM is inspiratie, idee en info over interieur. RUiM wil zich inleven in jouw woonbeeld en geeft er invulling aan. 

RUiM richt zich op meerdere invalshoeken van een interieur. De basis, indeling en inrichting van de verschillende ruimtes. Maar ook wat er nodig is om je huis (weer) tot een functionele en comfortabele woonplek te maken. En, misschien wel de basis van alles, wat de eigenheid van jou en je huis is en hoe je dit zichtbaar en voelbaar kunt maken.