KLEURexplosie
Mijn gettoblaster roept: ‘DJ, please, pick up your phone’. In een reflex heb ik mijn smartphone in de aanslag. De rap schiet de ether in. Niet dat ik gebeld word. Puur een impulsieve reactie. De kunst aan de muur vangt alle expressie op. De kleuren spatten ervan af. Het trekt mijn aandacht. Ik sta op scherp. Naast kunst op het doek gaat mijn fascinatie uit naar kunst op de muur, ook wel graffiti genaamd. Een kunststijl die hand in hand gaat met hip-hop en breakdance. Ik struin mijn platenkast af naar legendarische rappers. Het vinyl voert mij terug in de tijd. Het voert mij terug naar de jaren ’80, waarin de hiphop hoogtij vierde. Een tijdperk vooral vertegenwoordigd werd door artiesten uit New York. Een tijd waarin het neo-expressionisme zijn bloeiperiode had.
Neo-expressionisme
Het is een kunststroming binnen de 20e -eeuwse schilderkunst. Van de late jaren ’70 tot het midden van de jaren ’80. Het neo-expressionisme zet zich af tegen het minimalisme en conceptualisme uit het decennium ervoor. Het meest in het oog springende kenmerk is de terugkeer van figuratie. Vanuit de behoefte naar beelden en verbeelding, haalde het neo-expressionisme datgene binnen dat eerder verstoten was. Het resulteerde in uitbundige kleuren en vormen.
De meest opvallende eigenschappen van deze stroming in de schilderkunst zijn de herwaardering van het decoratieve en het opnieuw gebruik maken van literaire verwijzingen. Het is vaak politiek getint en ironisch. Het gaat ook om doelbewust choqueren en een doelbewust streven naar excentriciteit.Het is slechts een kleine stap naar de hiphop. Een cultuur die op overeenkomstige wijze te karakteriseren is.
Graffiti
Het politieke- en culturele klimaat in de jaren ’80 kenmerkte zich door economische onzekerheid en sociale onrust. Hierdoor ontstonden subculturen zoals punk en hiphop, die een vruchtbare bodem vormden voor graffiti. De uitingswijze van graffiti is geëvolueerd als kunstuiting.
De graffitikunstenaars haalden inspiratie uit tal van media. Graffiti artiesten werken zowel figuratief als non-figuratief. De consumptiegoederen uit de popart hebben er mede toe bijgedragen dat graffiti als kunstvorm wordt beoefend. De kunstenaar laat zich leiden door spontaniteit en een opvallend snelle uitvoering. Ongemerkt dans ik mee op de tonen uit mijn draagbare radiocassettespeler. Best retro, bedenk ik me. Het intermezzo vul ik spontaan op met beatboxen.
Beweging
De soort dans die samengaat met hiphop en graffiti is breakdance. Een opvallend snelle uitvoering is ook hierop van toepassing. Vooral het snelle voetenwerk. Het is uitgevonden om te dansen op muziek van Dj’s. Bij deze vorm van dansen pakt de danser elke toon in de muziek met zijn bewegingen. Acrobatische series worden niet geschuwd. Breakdance heeft bewegingen overgenomen uit traditionele Afrikaanse dans, Braziliaanse- en Chinese vechtsporten. Kunst geeft inspiratie, of het nu dansen of schilderen is. Inspiratie tot spontaniteit, blijheid en expressie. Het geeft in alle opzichten een kleurexplosie!
Bekijk hier alle schilderijen van Büttner
Bekijk hier alle schilderijen van Ines
Walter van Steen © 2019