• 100% met de hand geschilderd
  • Gratis thuisbezorgd
  • 14 dagen retourrecht
  • Vragen? 076 - 56 16 538
  • Maatwerk mogelijk!

KLEUR bekennen

KLEUR bekennen

Met een hooggeheven vino verde moet ik kleur bekennen. Het noorden van Portugal is nóg mooier dan ik mij van een eerder bezoek herinner. Het groenrijke gebied ademt vrolijkheid en rust. Dat is ook aan het gezicht van de fietser af te lezen. Onmiskenbaar een authentiek karakter. Ik geef de regio met een mediterraans klimaat een dikke tien. Een cijfer om trots op te zijn. Maar wat zegt een cijfer? Het kan tal van betekenissen hebben. Ook als het gaat om associaties van kleuren bij cijfers. Een cijfer toekennen vlak na indrukwekkende reis heeft een persoonlijk tintje. Ook het kleuren zien bij cijfers en letters is subjectief. Welke kleur ziet u bij een cijfer of letter?

schilderij 'Echoes' van Buttner

Letterlijke kleur

Het zien van kleuren bij het lezen van cijfers of letters is de bekendste vorm van synesthesie. Vrijwel iedereen associeert bepaalde cijfers of letters met bepaalde kleuren. Het cijfer 10 roept dan bijvoorbeeld de kleur groen op. Deze bijzondere ervaring is niet voor iedereen gelijk. De kleur groen wordt niet voor iedereen bij het cijfer 10 waargenomen. Groen kan voor u evengoed bij een ander getal of letter gezien worden.

Daarnaast komt het voor dat de ene de kleur direct op de letter projecteert. De ander associeert de letter indirect met een kleur. Daarbij wordt een zwarte letter gezien, maar op een later moment een bepaalde kleur ervaren.

schilderij 'Twilight Bay' van Buttner

Zintuig vermengen

Als ik aan het noorden van Portugal denk, associeer ik dat met groen en bordeaux rood. Niet gehinderd door de kleuren van de nationale vlag. Bedenk ik me ter plekke. Of toch wel? Dat maakt het voor mij een groot mysterie. Eén die me nieuwsgierig maakt. Een onbewuste zintuigelijke vermenging van mijn vakantie ervaringen. En ik ben niet eens gedwongen om uit bepaalde kleuren te kiezen. Het overkomt me. Het gebeurt gewoon. Denk ik … .

Voordeel is dat u geen rekenwonder of kleurrijk persoon hoeft te zijn. Het vermengen van zintuigen zit in vrijwel iedereen.

Schilderij 'World Traveller' van Buttner

Smaken klinken

Naast de ‘cijfers en letters’ zijn er andere vormen van synesthesie. Het kan ook zijn dat u menselijke eigenschappen associeert met getallen of letters. Bijvoorbeeld ‘10 is blij’ en ‘4 is nieuwsgierig’, etc.. Althans dat geldt voor mij.

U kunt ook smaken proeven als u bepaalde woorden of klanken hoort. Ik heb me laten ontvallen, dat ik bij het horen van de ‘aa’-klank, spaghetti met tomatensaus proef. Gratis tip: produceer enkele klanken, associeer het met smaak en u heeft een goedkope maaltijd.

Toch moet ik kleur bekennen. Er gaat niets boven échte geuren en kleuren!

 

Bekijk hier alle schilderijen van Buttner

Walter van Steen © 2019